Čištění trouby může být velmi snadné – zde je několik triků.
Jedlá soda jako zázračný lék: tento domácí prostředek odstraní připálené jídlo v troubě bez nutnosti zdlouhavého drhnutí. Jak funguje – a na co si dát pozor.
Čistá trouba je srdcem každé kuchyně. Její čištění však může být poměrně zdlouhavé, zejména pokud na ní tvrdošíjně ulpívají připálené zbytky jídla. V tomto případě přichází na řadu jedlá soda. Tento osvědčený domácí prostředek je nejen levný, ale také účinný a ekologický. Nepoužívá drsné chemikálie a využívá přirozených čisticích vlastností jedlé sody (hydrogenuhličitanu sodného), která se nachází v kypřidle. Jak čištění jedlou sodou funguje a na co si dát pozor.
Návod krok za krokem: Čištění trouby pomocí jedlé sody
Troubu můžete vyčistit v několika málo krocích – bez drhnutí. odborník doporučuje následující postup:
- Nejprve z trouby pokud možno vyjměte boční kolejnice. To usnadní aplikaci jedlé sody na znečištěná místa.
- Smíchejte jeden sáček jedlé sody se čtyřmi lžícemi vody, abyste vytvořili krémovou pastu.
- Pastu naneste na spálená místa trouby pomocí houbičky.
- Směs nechte působit přibližně 60 minut. V případě silnějšího znečištění může být nutná delší doba působení.
- Pastu a uvolněné nečistoty setřete vlhkou houbou.
Další domácí prostředky na čištění trouby
Kromě jedlé sody existují i další ekologické domácí prostředky, které lze použít k čištění trouby:
- Jedlásoda: smíchejte jedlou sodu s vodou v poměru 1:1, směs naneste na znečištěná místa a nechte působit asi 30 minut. Poté ji otřete vlhkým hadříkem. K čištění lze použít také směs jedlé sody a soli .
- Citron: K odstranění mastnoty je ideální také kyselina citronová. Navlhčete hadřík kyselinou citronovou a přiložte jej na postižená místa. Podle dm.de kyselina rozpouští tuk, takže jej lze snadno setřít.
- Sůl: Dno trouby navlhčete vodou, posypte solí a troubu zahřejte na 50 stupňů. Když sůl zhnědne, setřete ji spolu se špínou. Připálené plechy na pečení lze také vyčistit solí .