11 věcí, které byste měli ze své kuchyně vypustit, a jejich nejlepší alternativy

by Martin Černý

Říká se, že kuchyně je srdcem domácnosti. Proč tedy každý den vaříme, jíme a používáme věci, které škodí našemu zdraví a životnímu prostředí? Těchto 11 věcí by mělo z vaší kuchyně zmizet.

1. Salát v plastu

11 věcí, které byste měli ze své kuchyně vypustit, a jejich nejlepší alternativy

Zbavte se ho: Nejenže hotový salát způsobuje zbytečný plastový odpad, ale obal vytváří dokonalou živnou půdu pro plísně a bakterie.

S ním: Alternativa je velmi jednoduchá: kupujte nebalený sezónní salát, například z týdenního trhu nebo obchodu s bioprodukty. Omytí a nakrájení vám nezabere více než 5 minut.

2. Kávové lusky

11 věcí, které byste měli ze své kuchyně vypustit, a jejich nejlepší alternativy

Zbavte se jich: Předražená káva, hliník škodlivý pro životní prostředí a spousta zbytečného odpadu – káva v kapslích je snad nejlepším příkladem toho, jak se necháváme svádět průmyslem k nákupu nesmyslných výrobků.

S tím se nedá polemizovat: Pro ty, kteří již kapslový kávovar mají, existuje ekonomické a ekologické řešení: kapsle, které lze znovu a znovu plnit bio fairtradovou kávou. Lze je zakoupit například v internetových obchodech a ekomarketech.

3. Suché snídaňové cereálie

11 věcí, které byste měli ze své kuchyně vypustit, a jejich nejlepší alternativy

Pryč s: čokoládové müsli, kukuřičné lupínky a medové pasty nejsou dobrým startem do nového dne. Mnohé snídaňové cereálie obsahují příliš mnoho cukru, jsou vysoce kalorické a nezasytí na dlouho.

Zbavte se jich: Müsli z celozrnných obilovin, například s čerstvým sezónním ovocem a několika ořechy nebo semínky, je zdravější.

4. Levné maso

11 věcí, které byste měli ze své kuchyně vypustit, a jejich nejlepší alternativy

Nenechte se do toho zatáhnout: Mnoho lidí rádo jí hodně masa za málo peněz. Je to možné jen proto, že většina zvířat žije v krutých podmínkách: jsou chována ve stísněných klecích, odchovávána do groteskních tělesných proporcí, léčena antibiotiky a krmena sójou z Jižní Ameriky. Každý, kdo si kupuje běžné maso v supermarketu, aktivně pomáhá financovat utrpení těchto zvířat.

Přistupte k tomu: Pokud vám není utrpení zvířat lhostejné, jednejte podle toho, nebo ještě lépe, vzdejte se masa úplně.

5. Doplňky stravy

11 věcí, které byste měli ze své kuchyně vypustit, a jejich nejlepší alternativy

Vystupte z toho: Pokud nemáte lékařskou diagnózu, neexistuje žádný rozumný důvod, proč užívat doplňky stravy (výjimkou je vitamin B12 pro vegany). Téměř všechny tyto doplňky jsou zbytečné. Ať už se jedná o vitamínové doplňky, minerály nebo prostředky na posílení imunitního systému, výrobci často nemohou prokázat jejich účinnost a některé produkty mohou být podle různých testů dokonce škodlivé.

Prostě se s tím smiřte: vyvážená strava je stále nejlepší způsob, jak si zajistit přísun všech potřebných živin.

6. Papírové ručníky

11 věcí, které byste měli ze své kuchyně vypustit, a jejich nejlepší alternativy

Odstup: Kuchyňské roličky jsou produktem extrémně jednorázovým: Papírem něco utřeme a pak ho hned vyhodíme do koše. Kácí se stromy a plýtvá se plasty na obaly. A pokud budeme upřímní, kuchyňské rohlíky používáme z čirého pohodlí, nikoliv z nutnosti.

Odlož to: Lepší než běžný kuchyňský papír je papír s označením FSC a recyklované kuchyňské role jsou ještě lepší. Nejlepší alternativou jsou však obyčejné bavlněné hadříky nebo ubrousky, které lze jednoduše vyprat a používat znovu a znovu.

7. Plastová pro potravinářské účely

11 věcí, které byste měli ze své kuchyně vypustit, a jejich nejlepší alternativy

Zbavte se jí: Další nesmyslný výrobek, který vytváří zbytečný odpad a který stále používáme z pouhé pohodlnosti.

Použití: Existují například krabičky na svačinu pro přepravu svačiny, krabičky na uchovávání zbytků jídla nebo nakrájeného ovoce a zeleniny v lednici, sklenice se šroubovacími víčky nebo opakovaně použitelné ubrousky. Na rozdíl od potravinové fólie žádné z těchto řešení nevytváří plastový odpad.

8. Čajové sáčky

11 věcí, které byste měli ze své kuchyně vypustit, a jejich nejlepší alternativy

Zbavte se ho: Vykořisťování dělníků a masivní používání toxických pesticidů jsou při pěstování obyčejného čaje rozšířeným problémem.

Není proto divu, že Öko-Test pravidelně odhaluje nebezpečná rezidua pesticidů – například v bylinném, černém, zeleném a kašlacím čaji.

Začněte: Bio čaje jsou mnohem méně kontaminované a fair trade čaj zaručuje spravedlivé pracovní podmínky při pěstování. Chcete-li ušetřit na obalech, můžete si koupit raději sypaný čaj než sáčky.

9. Špatné ovoce ve špatnou dobu

11 věcí, které byste měli ze své kuchyně vypustit, a jejich nejlepší alternativy

Chřest o Vánocích, jahody v únoru a rajčata po celý rok: už nejíme to, co nám dává roční období, ale to, co nabízí supermarket. Na jednu stranu je to příjemné, ale na druhou stranu je to ekologické šílenství, zejména proto, že produkty pocházejí z celého světa.

Zkusme si to rozebrat: I u nás nabízí každé roční období krásné ovoce a zeleninu, a kdo jí v sezóně, je nejen ekologický, ale i zdravý a pestrý.

10. Agresivní čisticí prostředky

11 věcí, které byste měli ze své kuchyně vypustit, a jejich nejlepší alternativy

Je to za námi: kuchyňské čisticí prostředky slibují, že budou obzvlášť účinné v boji proti mastnotě a při hygienickém čištění povrchů. Ale opravdu chceme používat čisticí prostředky s varováními typu „způsobuje podráždění kůže“, „způsobuje podráždění očí“ nebo „používejte ochranné rukavice“ na místech, kde denně manipulujeme s potravinami? Povrchově aktivní látky na bázi ropy, syntetické vonné látky, bělidla a konzervační látky se opravdu nedoporučují ani pro vaše zdraví, ani pro životní prostředí.

Zbavte se jich: mnoho čisticích prostředků můžete nahradit ekologickými alternativami. Nebo můžete jednoduše používat čisticí prostředky pro domácnost. Ty také způsobují méně plastového odpadu.

11. Plýtvání potravinami

11 věcí, které byste měli ze své kuchyně vypustit, a jejich nejlepší alternativy

Zbavte se jich: podle různých studií se sní jen polovina až dvě třetiny všech vyprodukovaných potravin – zbytek končí v koši. Na tomto bezprecedentním plýtvání bychom se již neměli podílet.

Přiznejme si to: základem je uvědomělé zacházení s potravinami: Nejlepší je kupovat jen to, co opravdu potřebujeme, a teprve pak to spotřebovat. Nenechte se odradit datem spotřeby nebo drobnými vadami, vyzkoušejte výrobky svými smysly. И potraviny správně skladujte.

You may also like

Leave a Comment