Tento nápoj by se měl pít každé ráno nalačno, aby se vaše zdraví zlepšilo za sedm dní. Snižuje krevní tlak a chrání před rakovinou

by Martin Černý

Celerová šťáva obsahuje více živin než mnoho jiných nápojů a je velmi zdravá. Lékař radí pít tento nápoj každé ráno, aby se stav organismu výrazně zlepšil již za týden.

Jak užitečná je celerová šťáva

Celer obsahuje pouze 15 kalorií ve dvou stoncích a je plný vlákniny, vitaminu K, malého množství vitaminů A, C, vápníku a železa.

Podle lékaře je celer z 95 procent tvořen vodou, takže má málo živin. Sklenice celerové šťávy obsahuje 110 mg kyseliny listové (B9) a asi 288 mg sodíku.

Nápoj navíc obsahuje fytonutrienty, které mají významné zdravotní účinky. Patří mezi ně silné antioxidační sloučeniny, které se nacházejí v rostlinách a jsou zdraví prospěšné. Jedná se o čtyři látky obsažené v celeru: 3-n-butylftalid, apigenin, kyselinu kumarinovou a kaempferol.

Dr. Berg zdůraznil mimořádné přínosy sloučeniny 3-n-butylftalid, která pomáhá při nápravě poškození po mrtvici, obnovuje mikrocirkulaci a má neuroregenerační vlastnosti. Kromě toho může tato sloučenina zlepšit kognitivní funkce.

Má také antioxidační, protizánětlivé, antiapoptotické a antitrombotické vlastnosti.

Snižuje krevní tlak a chrání před rakovinou

Apigenin působí jako svalový relaxant, snižuje krevní tlak a zlepšuje spánek. Vysoký krevní tlak může poškodit cévy, což vede k jejich zúžení a prasknutí. Může také přispívat ke vzniku krevních sraženin v tepnách, které vyživují mozek, což může bránit průtoku krve a zvyšovat pravděpodobnost mrtvice.

Kyselina kumarínová je přitom silným protizánětlivým a protisvědivým prostředkem. Pomáhá udržovat zdravou hladinu cukru v krvi a může také pomoci při zánětech spojených s artritidou.

Navíc může zvýšit produktivitu beta buněk, které produkují a uvolňují inzulín, což je klíčový hormon regulující hladinu cukru v krvi.

Kaempferol v celeru má také prokazatelně silné antivirové, antibakteriální, protiplísňové a protizánětlivé vlastnosti. Může snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny, například rakoviny kůže, jater a tlustého střeva.

Kdy pít celerovou šťávu

Podle lékaře je nejlepší doba pro pití celerové šťávy ráno na lačný žaludek. Vybírejte celer v bio kvalitě a podle chuti přidejte citronovou šťávu.

Je důležité vědět, že celer může způsobit alergické reakce, které se mohou projevit kožními problémy, zažívacími potížemi nebo potížemi s dýcháním. Ve vzácných případech může alergie na celer vést k anafylaxi, což je závažný stav, který může být životu nebezpečný.

Konzumace kořene celeru s léky, které zpomalují srážení krve, může zvýšit riziko vzniku modřin a podlitin.

You may also like

Leave a Comment