- Toto málo známé ovoce obsahuje zdraví prospěšné vitaminy a minerály.
- Vlastnosti a nemoci, proti kterým pomáhá bojovat.
Konzumace ovoce je synonymem pro vitaminy a živiny prospěšné pro zdraví. A mezi nimi odborníci vyzdvihují dva nejvyhledávanější přínosy: hubnutí a dobrý spánek. Důležité však je, že ne všechny druhy ovoce jsou stejné a o jednom ví jen málokdo.
„Zdravá strava zahrnuje každodenní konzumaci ovoce, z nichž některé mají nízký obsah kalorií a jsou bohaté na minerály, vlákninu a vitaminy,“ shrnuje MedlinePlus, americká Národní lékařská knihovna.
Upozorňují však, že tyto potraviny nejsou řešením samy o sobě, ale měly by být součástí změny návyků, která zahrnuje také pravidelnou fyzickou aktivitu.
Tímto způsobem se ovoce stává plnohodnotnou potravinou, která je plná tělu prospěšných látek a velmi snadno se kombinuje v pokrmech,
To je jeden z důvodů, proč Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje jíst 7-8 porcí denně.
Je pravda, že ne všechny druhy ovoce obsahují stejné živiny a ne ve stejném množství. Na některé se zaměřujeme kvůli obsahu cukru nebo kalorií.
„To neznamená, že bychom neměli konzumovat ostatní ovoce pocházející z rostlin, abychom měli vyváženou a zdravou stravu. Všechny druhy ovoce jsou ve větší či menší míře prospěšné našemu zdraví,“ doporučuje MedlinePlus. Vždy je důležité se před rozhodnutím o svém jídelníčkuporadit s lékařem nebo odborníkem na výživu, aby vám mohli stanovit nejlepší diagnózu.
A přitom ovoce, které se na stole často neobjevuje, ale je bohaté na živiny, je široká škála: persimony.
Jaké jsou výhody persimonu?
„Persimony jsou velmi sladké ovoce, ale jsou úžasné a velmi zajímavé, protože mají mnoho zdraví prospěšných látek,“ vysvětluje odborník na výživu Pablo Ojedat.
A vyzdvihuje jedno procento, které má vliv: „Obsahuje 40 % železa, které je třeba užívat denně, což je velmi důležité například pro ženy během menstruace nebo pro lidi trpící anémií.“
Zdůrazňuje také „velmi vysoký obsah hořčíku a draslíku, což z něj činí velmi zajímavé ovoce pro regeneraci a pro sportovce“.
Kromě toho je toto ovoce „velmi bohaté na sacharidy a vlákninu, takže vám dodává energii postupně, a to vám pomůže zůstat během fyzické aktivity déle sytí“.
Výživová hodnota persimonu na 100 gramů
Následující tabulka uvádí nutriční hodnoty na 100 gramů, což odpovídá 1 středně velkému persimonu:
- Energetická hodnota: 71 kalorií
- Bílkoviny: 0,4 g
- Carbohydrates: 19,3 г
- Vláknina: 6,5 g
- Vitamin C: 29,6 g
- Karotenoidy: 1060 mcg
- Draslík: 230 mg
Jakým nemocem persimony zabraňují
Odborníci poukazují na výhody persimonu se všemi výše uvedenými živinami a také na zdravotní problémy, kterým jeho konzumace pomáhá předcházet.
Pomáhá při hubnutí
Vláknina obsažená v persimonech se rozpouští ve vodě a vytváří v žaludku jakýsi gel, který prodlužuje dobu trávení a prodlužuje pocit sytosti po celý den.
Persimony tak pomáhají kontrolovat hlad a snižovat příjem potravy, čímž přispívají k redukci hmotnosti.
Boj proti zácpě
Díky vysokému obsahu rozpustné vlákniny, která ve střevech absorbuje vodu, persimony změkčují stolici, usnadňují její vyprazdňování a bojují proti zácpě.
Kromě toho toto ovoce podporuje prospěšné bakterie ve střevech. Vyrovnává zdraví střevní flóry, čímž předchází problémům, jako jsou průjmy a rakovina střev, dodává zdravotní web.
Zabraňuje předčasnému stárnutí
Persimony zabraňují předčasnému stárnutí díky vysokému obsahu vitaminu C, který je nezbytný pro tvorbu kolagenu, bílkoviny zodpovědné za pevnost a pružnost pokožky.
Obsahuje také třísloviny a karotenoidy, které mají antioxidační vlastnosti a chrání pokožku před poškozením způsobeným slunečním UV zářením a volnými radikály.
Zlepšení kvality spánku
Dalším účinkem hořčíku a draslíku obsažených v persimonech, dvou minerálů, které již byly zmíněny v jiné výhodě, je to, že pomáhají lépe odpočívat a spát.
Z tohoto důvodu jsou persimony ovocem, které je „ideální k večeři, protože pomáhá usnout“.
Posílení imunitního systému
Persimony jsou bohaté na vitamin C, karotenoidy a třísloviny – antioxidanty, které chrání a posilují buňky imunitního systému, pomáhají bojovat proti virům, bakteriím a plísním, a zkracují tak například dobu trvání nachlazení, chřipky a alergií.
Prevence cukrovky
Persimony mají vysoký obsah vlákniny, která zpomaluje vstřebávání cukru z potravy, vyrovnává hladinu glukózy v krvi a zabraňuje vzniku inzulínové rezistence a cukrovky.
Snížení hladiny „špatného“ cholesterolu
Usnadněním vstřebávání tuků z potravy pomáhá snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi, čímž předchází riziku onemocnění, jako je infarkt, mrtvice a ateroskleróza.
Proti hypertenzi
Díky obsahu karotenoidů, vitaminu C a tříslovin mají persimony antioxidační a protizánětlivé účinky, udržují zdravé tepny, zlepšují krevní oběh a pomáhají předcházet hypertenzi.