Když se řekne zdravý olej, okamžitě se nám vybaví olivový olej. Ukazuje se, že podceňovaný husí tuk, který má vysoký obsah nenasycených tuků, lze použít ke smažení potravin, což mnohé možná překvapí. To však není jediný důvod, proč se na něj dívat příznivě.
OBSAH.
- Husí tuk je alternativou olivového oleje
- Proč používat husí tuk?
- Husí sádlo není určeno pouze k použití v kuchyni.
- Husí sádlo – kdo by ho neměl používat?
Husí tuk je alternativou olivového oleje.
Ve srovnání s olivovým olejem je samozřejmě husí tuk z hlediska výživy horší. Odborníci na výživu ho však nechtějí z jídelníčku zcela vyloučit.
Ve srovnání s ostatními živočišnými tuky má husí tuk velmi zajímavý profil mastných kyselin. Mononenasycené mastné kyseliny tvoří celých 56,7 g, polynenasycené mastné kyseliny 11 g a nasycené mastné kyseliny 27,7 g z celkového množství tuku (99,8 g).
Kromě toho husí tuk obsahuje:
- esenciální aminokyseliny,
- vitamin D,
- vitamin E,
- železo
- vitamín A,
- vitamíny skupiny B.
Husí tuk byl kdysi velmi rozšířený.
Používalo se nejen v kuchyni, ale také jako léčivý prostředek. Nyní ho častěji používají kuchaři v restauracích, kde se podávají starodávná jídla. Pokud na husí sádlo narazíte v obchodě, stojí za to ho vyzkoušet. Jeho jemná chuť a vůně dodá vařeným pokrmům jedinečný charakter.
Proč používat husí sádlo?
Husí sádlo se může v denním menu vyskytovat v omezeném množství. Nedoporučuje se na něm smažit, ale jako studená příloha stojí za to.
Konzumace husího sádla navíc umožňuje podpořit imunitu, což je důležité zejména na podzim a v zimě. Kromě toho zmírňuje příznaky nachlazení, zejména pokud ho smícháte s horkým mlékem a medem. I když takové složení může na mnoha tvářích vyvolat úšklebek, jeho hřejivý účinek je obrovský. Kromě toho se husí sádlo může pít při bronchitidě. Tento nálev si zase připravte, pokud máte pocit, že vás ovládá nachlazení. Zkrátíte tak dobu nemoci.
Podle odborníků kyselina olejová částečně zabraňuje vzniku cukrovky a inzulínové rezistence. Díky tomu, že ji husí tuk obsahuje, nám může teoreticky pomoci. V tomto ohledu však doporučujeme opatrnost. Na trhu existují výrobky, které skutečně pomáhají zvyšovat hladinu cukru.
Husí sádlo lze použít nejen při vaření
Husí sádlo se používá nejen v kuchyni. V lékařství se používalo k přípravě hřejivých mastí a také obkladů na snížení otoků. Zajímavé je, že husí sádlo může být užitečné, pokud máme problémy se suchou pokožkou. Má totiž regenerační a hydratační účinky.
Husí sádlo – kdo by ho neměl používat?
Husí sádlo je sice dobrým zdrojem nenasycených mastných kyselin, to však neznamená, že snižuje hladinu cholesterolu; naopak zvyšuje hladinu celkového cholesterolu a HDL frakce, což přímo souvisí s kardiovaskulárními chorobami a obezitou. Z tohoto důvodu by husí tuk neměli příliš často konzumovat lidé se zvýšenou hladinou cholesterolu.
Zdraví lidé ho naopak mohou konzumovat v malém množství. Odborníci na výživu doporučují nekonzumovat více než dvě polévkové lžíce denně. Tím spíše, že husí tuk je velmi kalorický (897 kcal/100 g).