Vodní kámen v konvici nepředstavuje pouze estetický, ale také funkční problém: může snížit výkon spotřebiče a způsobit jeho poruchu. Naštěstí existuje jednoduchý a ekologický způsob, jak se tohoto problému zbavit, který nevyžaduje použití agresivních chemických látek. A není to ocet, nýbrž… Kyselina citronová.
Charlotte Gray, odbornice na čištění, se podělila o své zkušenosti, jak odstranit vodní kámen z rychlovarné konvice. Její metoda je nejen účinná, ale také ekologická.
Kyselina citronová, přírodní kyselina pocházející z citrusových plodů, je skvělým prostředkem k odstranění vodního kamene z varných konvic. Nejenže rozpouští usazeniny, ale také neutralizuje nepříjemné pachy. Je vhodná pro elektrické i klasické rychlovarné konvice.
Jak používat kyselinu citronovou k čištění rychlovarné konvice?
Chcete-li účinně odstranit vodní kámen, naplňte konvici do poloviny vodou, přidejte dvě lžíce kyseliny citronové a převařte ji. Po 10 minutách kyselina začne působit a vy můžete vodu vylít a konvici opláchnout a těšit se z její čistoty. V případě obzvláště odolného vodního kamene lze postup opakovat.
Kyselina citronová je bezpečná látka, i když jako každý prostředek vyžaduje opatrnost – při přímém kontaktu může způsobit podráždění očí. Je k dostání ve většině supermarketů a její cena je poměrně přijatelná – kolem 5 liber.
Charlotte Gray upozorňuje na další výhodu této metody – je šetrná k životnímu prostředí. Do dřezu se nedostanou žádné škodlivé látky a výsledky čištění jsou vždy uspokojivé.