Cibule má v polské kuchyni velmi důležité místo, zejména ve svátečním období. Můžeme ji použít jako přílohu téměř k jakémukoli masu, omáčce nebo jako zásmažku. Jak ale krájet cibuli, aby netekla? Přečtěte si 4 způsoby, jak nakrájet cibuli, aby vám netekla.
Proč při krájení cibule pláčeme?
Pláč při krájení cibule je způsoben uvolňováním chemických látek, které dráždí oči. Když krájíte cibuli, poškozujete její buňky, což způsobuje uvolňování enzymu alinázy. Ten pak při reakci s další složkou vytváří plyn, který se rychle rozptýlí do vzduchu. Když se dostane do očí, je již ve formě dráždivé kyseliny sírové. V tomto okamžiku začnou sliznice v rámci obranné reakce produkovat stále více slz. Právě v tomto okamžiku, když krájíme cibuli, začínáme plakat. Jak v tomto případě krájet cibuli bez slz?
4 způsoby, jak krájet cibuli, abyste neplakali
Jak krájet cibuli se vyplatí promyslet ještě předtím, než se pustíte do práce. V první řadě jde o to, aby nám zelenina vychladla. Nejlepší je dát cibuli vcelku na půl hodiny do lednice nebo dokonce do mrazáku. Tak se z ní bude uvolňovat méně alinázy a plynu, který dráždí oči. Podobnou metodou, ale mnohem rychlejší, je ponoření oloupané cibule do ledové vody. V obou případech bude účinek stejný. Jen si pamatujte jednoduché pravidlo: čím studenější voda, tím lépe.
Třetí způsob, jak nakrájet cibuli tak, abyste neplakali, využívá fyzikálních principů. Stačí vedle prkénka na krájení umístit zapálenou svíčku nebo zapnout kuchyňský hořák. Tím se zvýší hladina plynu dráždícího oči a naše tělo nezačne jako obrannou reakci produkovat slzy. Nebo alespoň ne v takové míře, jako je tomu za normálních okolností. Poslední metoda je nejméně komplikovaná, ale pravděpodobně neméně účinná. Spočívá v krájení cibule nikoli nožem, ale kráječem na zeleninu se vzduchotěsným víkem. Tímto způsobem si rozhodně nebudete dráždit oči a způsobovat jejich slzení.