Platíte za nákup takové soli příliš mnoho? Vyhazujete peníze

by Martin Černý

Sůl je jedním z nejoblíbenějších koření, které používáme v mnoha pokrmech. Polévky, masa, omáčky a zeleninové saláty jsou jen některé z mnoha pokrmů, ve kterých je užitečná. Běžná sůl však není nejzdravější volbou; při hledání alternativy se můžeme obrátit na dražší výrobky, které se mohou zdát lepší. Často však mají jednoduše vyšší cenovku a nekvalitní nebo totožné složení. V tomto případě hovoříme o himálajské soli. Proč byste za ni neměli přeplácet?

Himálajská sůl láká svou růžovou barvou, svým názvem a tím, že je „nejčistší ze solí“ a obsahuje minerály. Kromě barvy se však jedná o nepravdivá tvrzení, která pouze přispívají k ceně.

Himálajská sůl není tak zdravá, jak je prezentována

Jak upozorňuje Národní centrum pro vzdělávání v oblasti výživy, žádnou sůl nelze považovat za zdroj minerálů. V himálajské soli sice nacházejí prospěšné minerály, ale pouze ve stopovém množství (asi 2 %), které mimo jiné ovlivňují její barvu. Proto je lepší hledat hořčík například v zelenině, jehněčím nebo mase.

Jak navíc upozornil biotechnolog David Lutrin, tato sůl někdy obsahuje pro tělo škodlivé sloučeniny, jako je rtuť, hliník nebo olovo.

O himálajské soli hovořila také odbornice na výživu Hanna Nováková. Zdůraznila zejména, že sůl z Pákistánu se od místní soli příliš neliší. Rozdíl je samozřejmě v ceně, kterou platíme hlavně za barvu. Himálajská sůl také neobsahuje jód, což znamená, že by se neměla legálně prodávat.

Mýtus o těžbě himálajské soli

Tato sůl je považována za nejčistší sůl díky způsobu její těžby. To však není pravda. Himálajská sůl je sama o sobě kontaminována různými složkami – obsahuje 84 prvků, ale pouze 15 z nich je pro lidský organismus prospěšných, jedná se však o stopová množství, která je často obtížné zjistit. Kromě toho sůl těží špatně placení dělníci, kteří vyřezávají velké bloky soli a převážejí je v pochybných hygienických podmínkách na jiné místo. Tam se z nejkrásnějších bloků vyrábějí například lampy nebo lizy pro hospodářská zvířata. Ze zbytků se často vyrábí himálajská sůl, která se jednoduše prodává.

Platíte za nákup takové soli příliš mnoho? Vyhazujete peníze

Jak konzumovat sůl, abyste pečovali o své zdraví?

Je v podstatě jedno, jaký druh soli si vybereme. Vzhledem k ceně bude nejlepší volbou obyčejná bílá sůl. Důležité je, kolik jí zkonzumujeme. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje nekonzumovat více než 5 g denně. Mnoho lidí tuto dávku překračuje.

Himálajská sůl, o které kolují mýty, tedy není vůbec zdravější, a pokud z ní chcete získat minerály, které jsou pro vaše tělo prospěšné, budete muset konzumovat životu nebezpečnou dávku. Až tedy budete příště nakupovat, vyplatí se zvážit, zda má smysl přeplácet růžovou barvu.

You may also like

Leave a Comment