Žádné „zázraky na špejli“. Století se spoléhají na chutný a levný nápoj. Pravděpodobně máte některý z nich doma

by Martin Černý

Tajemství dlouhého života zajímá vědce a výzkumníky už léta. Při hledání odpovědi se často obracejí k unikátním koutům světa známým jako „modré zóny“, kde je počet stoletých nápadně vysoký. Ukazuje se, že jedním z jejich každodenních návyků, který může souviset s dlouhověkostí, je pití kávy. Že by se v šálku tohoto bohatého nápoje skrýval klíč ke zdraví a kondici?

Jaké jsou výhody pití kávy? Podporuje zdraví na mnoha úrovních

Debata o tom, zda je káva elixírem zdraví, nebo spíše tichým původcem potíží, se vede téměř odjakživa. Někteří varují před jejími negativními účinky, jako jsou srdeční problémy nebo nespavost, a dlouhou dobu se tento nápoj netěšil nejlepší pověsti. Jiní se naopak odvolávají na četné vědecké údaje o jeho příznivých účincích na organismus. Jaký je ve skutečnosti? Profesor Christoph Filipiak prozradil, že káva není jen ranním rituálem, ale také cennou součástí stravy podporující zdraví.

Podle profesora Filipiaka kofein obsažený v šálku „malé černé“ povzbuzuje tělo i mysl, zatímco polyfenoly, známé svými antioxidačními vlastnostmi, účinně chrání buňky před poškozením. Pravidelná konzumace kávy může snížit riziko cukrovky, podpořit funkci jater a pomoci snížit krevní tlak. Mírné dávky aromatického nápoje navíc nejenže nejsou škodlivé, ale mají také příznivý vliv na srdce a nervový systém.Žádné „zázraky na špejli“. Století se spoléhají na chutný a levný nápoj. Pravděpodobně máte některý z nich doma

Prodlužuje pití kávy život? „Modré zóny“ mohou potvrdit její prospěšnost.

Ikarie, Okinawa nebo Sardinie jsou místa, kde je dlouhověkost obyvatel předmětem mnoha debat vědců. Tajemství jejich zdraví spočívá nejen ve vyvážené stravě, nedostatku stresu a aktivním životním stylu, ale také v pravidelné konzumaci kávy, zejména espressa. Sloučeniny v ní obsažené zpomalují proces stárnutí a podporují regeneraci, což pomáhá udržet fyzickou a duševní výkonnost po mnoho let.

Chcete-li plně využít blahodárných vlastností kávy, doporučuje se používat kávovar na espresso nebo cafetier. Krátká doba přípravy (asi 25-35 sekund) a vysoký tlak umožňují ze zrn vytěžit maximum cenných látek. Důležité je vyhnout se přidávání cukru a mléka – mohou snížit příznivé účinky polyfenolů a zvýšit glykemický index nápoje. Optimální konzumace jsou 2-3 šálky denně, což vám umožní vychutnat si jeho zdraví prospěšné účinky, aniž byste riskovali své zdraví. Ne každý si může vychutnat chuť kávy bez nebezpečí. Lidé s hypertenzí, těhotné ženy a ti, kteří trpí gastroezofageálním refluxem nebo osteoporózou, by měli její konzumaci omezit a raději se poradit s lékařem.

Žádné „zázraky na špejli“. Století se spoléhají na chutný a levný nápoj. Pravděpodobně máte některý z nich doma

You may also like

Leave a Comment