Ranní káva hned po probuzení je pro mnoho lidí příjemným rituálem. Vědci však upozorňují na konkrétní dobu, kdy káva funguje nejlépe. Vše se odvíjí od hormonů, které člověk produkuje.
Ukazuje se, že pít kávu ráno, hned poté, co vstanete z postele, není nejchytřejší rozhodnutí.
Vědci vysvětlili, že právě ranní hladiny adenosinu a kortizolu mohou znamenat, že šálek ochucené kávy ihned po probuzení může vést nejen k vysokému krevnímu tlaku, hladině cukru a obezitě, ale také jednoduše k tomu, že naše tělo nebude reagovat na účinky kofeinu.
Proto Michael Grandner, ředitel programu výzkumu spánku a zdraví na Arizonské univerzitě, doporučuje dát si první šálek kávy 30-60 minut po probuzení. Jak odborník vysvětlil, adenosin, jehož hladina je nejnižší ráno, podporuje ospalost. – Pokud vypijete šálek kávy hned poté, co vstanete z postele, budou její účinky omezené, protože hladina adenosinu je již velmi nízká, říká odborník.
Nejde jen o adenosin. Důležitý je i kortizol
Zároveň doporučuje vypít poslední šálek kávy alespoň šest hodin před spaním.
Podobný názor zastává i specialistka na spánek doktorka Deborah Lee. Vědkyně doporučuje dát si kávovar 45 minut po probuzení nebo ještě později.
– ‚Stresový hormon kortizol se řídí rytmem, který vychází ze spánkového cyklu,‘ říká doktorka Leeová. – ‚Zvýšená hladina kortizolu může ovlivnit váš imunitní systém, a pokud je nejvyšší, když se probudíte, může pití kávy ihned poté, co vstanete z postele, způsobit více škody než užitku a může vás dokonce dlouhodobě učinit vůči kofeinu imunními,‘ vysvětlila.
A kolik šálků denně odborníci doporučují? Vzhledem k tomu, že každý reaguje na kofein jinak, je obtížné jasně definovat doporučené množství kávy.
Marilyn Cornelisová, výzkumnice kofeinu na Feinberg School of Medicine na Northwestern University v Chicagu, zdůrazňuje, že největší roli v tom, jak dlouho vás kofein udrží vzhůru, hraje genetika. Současný výzkum však ukazuje, že pití maximálně šesti šálků denně není zdraví nebezpečné.
Zdravější alternativy?
Podle odborníků je nejlepší vypít po probuzení alespoň sklenici vody, například s citronovou šťávou. Jak vysvětluje lékařský odborník Dietrich Gronemeyer, „citrony tělo nepřekyselují, ale alkalizují“. – To znamená, že působí proti zvýšené kyselosti, kterou mnozí z nás v dnešní době trpí v důsledku nadměrné konzumace masa, alkoholu nebo cukru,“ uvedl vědec.
Zároveň upozornil, že zvýšená kyselost může vést ke zrychlenému stárnutí kůže nebo křehnutí meziobratlových plotének. Další výhodou citronové vody je vysoký obsah vitaminu C v tomto ovoci. Tento vitamin nejen posiluje imunitu, ale také podporuje rychlejší regeneraci, snižuje riziko infarktu a pomáhá předcházet rakovině.