Vejce jsou nezbytnou součástí jídelníčku lidí na celém světě. Jsou velmi všestranná a lze z nich připravit chutné a rozmanité snídaně, stejně jako jsou skvělým doplňkem obědových jídel a dezertů. Proto je užitečné vědět, jak zkontrolovat, zda je vejce, které bylo několik dní v lednici, vhodné ke konzumaci. Existují jednoduché způsoby, jak to udělat.
- Vejce je velmi zdravou a chutnou součástí vyvážené stravy.
- Při správném skladování může vejce zůstat čerstvé několik týdnů.
- Existuje několik způsobů kontroly čerstvosti vajec a všechny jsou velmi jednoduché.
Staré vejce může nejen zkazit chuť hotového pokrmu, ale může také způsobit velmi vážné zdravotní následky, přičemž na prvním místě je salmonelóza. Proto pokud máte pochybnosti, zda jsou vejce, která chcete použít, čerstvá, vyplatí se je podrobit starému a osvědčenému testu. Dělávaly to už naše babičky a nikdy nebyly zklamané.
Tři způsoby, jak otestovat čerstvost vajec
Vejce by měla být skladována při stálé teplotě nižší než 20 °C, na tmavém místě. Nejběžnější je samozřejmě lednice. Slepičí vejce by v ní měla zůstat jedlá až měsíc.
Pokud si nejste jisti, kolik dní bylo vejce, které držíte v ruce, v lednici, můžete jeho čerstvost otestovat třemi způsoby.
- Sklenicí vody
Jedná se o nejjednodušší a nejoblíbenější způsob. Vezměte vysokou sklenici a naplňte ji do 2/3 studenou vodou. Vložte do ní vejce.
Pokud vejce okamžitě spadne na dno sklenice a leží naplocho na boku, je velmi čerstvé.
Pokud vejce klesne na dno sklenice, ale mírně se nakloní ke svislé ose nebo dokonce stojí na dně – je nejméně dvanáct dní staré, ale stále jedlé.
Pokud vejce plave na vodě – nahromadilo se v něm již hodně vzduchu, což znamená, že je zkažené. Mělo by se vyhodit.
- Protřepávání
Ačkoli tato metoda vypadá poněkud primitivně, rozhodně nám může pomoci. Vezměte podezřelé vejce do ruky a rychle jím zatřeste, nejlépe v blízkosti ucha.
Pokud nic neuslyšíme, je vejce čerstvé.
Pokud uslyšíme výrazný skřípavý zvuk, je uvnitř hodně vzduchu, což znamená, že vejce je zkažené.
Pokud je vejce prasklé, měli byste ho co nejdříve tepelně ošetřit.
- Chuť a vůně
Pokud jste předem nezkontrolovali stav vejce, ale například jste ho uvařili natvrdo, stále budete schopni poznat, jak je čerstvé (nebo naopak).
Pokud vejce po uvaření nebo oloupání vydává nepříjemný zápach a chuť, není čerstvé.
Pokud po oloupání vidíte žloutek přilepený ke skořápce, je vejce několik týdnů staré, ale pokud není cítit, můžete ho jíst.
Je třeba vejce umývat?
Obecně platí, že vejce by se neměla mýt ani loupat, protože tyto činnosti mohou poškodit skořápku, která je účinnou bariérou proti vniknutí bakterií a má řadu vlastností, které chrání vejce před mikroorganismy.