Zlepšuje funkci střev a reguluje hladinu cukru. Na toto úžasné koření stále zapomínáme

by Martin Černý

Během vánočního období vládne v našich kuchyních vůně skořice, kardamonu nebo hřebíčku. Neměli bychom zapomínat ani na aromatický hvězdník, případně anýz. Toto koření zvýrazní chuť kořeněného cukroví, perníčků nebo vánočního svařeného vína. Ne každý však ví, jak je anýz užitečný. Jeho četné užitečné vlastnosti vás možná překvapí.

Obsah:

  • V čem spočívá užitečnost anýzu?
  • Anýz v kuchyni – použití

Anýz je především voňavé koření, které se používá nejen ke zpestření svátečních dobrot, ale také v orientálních pokrmech. Anýzové hvězdičky jsou také skvělým dekorativním prvkem a vypadají skvěle, když se vhodí do zimních čajů, kávy nebo svařeného vína. Toto koření má také léčivý potenciál pro podporu organismu. V následujícím článku se podíváme na to, jak toto koření ovlivňuje zdraví, jaké jsou zdravotní účinky anýzu?

Jaké jsou zdravotní účinky anýzu?

Jaké jsou vlastnosti anýzu? Toto koření by se mělo používat v zimě, kdy se častěji objevuje kašel a nachlazení. Má antibakteriální a protiplísňové vlastnosti, což pomáhá při infekcích. Pomáhá při onemocněních horních cest dýchacích a má expektorační vlastnosti, čímž je pomáhá zbavit zatuchlých sekretů. Zajímavé je, že anýz může být užitečný také při léčbě pásového oparu. Obsahuje antioxidanty, které podporují boj organismu proti volným radikálům, a také protizánětlivé a protirakovinné účinky.

Anýz je vhodné konzumovat pro zlepšení trávení. Pomůže při špatném trávení, nadýmání, plynatosti nebo nevolnosti. Období kolem Vánoc je vhodnou dobou pro hodování. Mnoho lidí si v tomto období stěžuje na přejídání a anýz přidaný do čaje nebo svátečních dobrot pomůže zmírnit nepříjemné pocity. Lze jej také použít při žaludečních vředech. Kromě toho se anýzu připisuje schopnost udržovat normální hladinu cukru, protože obsahuje anetol, který reguluje hladinu glukózy v krvi.

Anýz se doporučuje také ženám, které se potýkají s nepříjemnými účinky menopauzy, jako jsou návaly horka, únava a problémy se spánkem. Používá se k výrobě doplňků stravy, které tyto příznaky zmírňují. Přisuzují se mu také antidepresivní účinky a usnadnění usínání.

Ačkoli je anýz zdravý, existují některé kontraindikace jeho užívání. Může být škodlivý pro lidi, kteří trpí potravinovými alergiemi. S anýzem byste to neměli přehánět a konzumovat ho ve velkém množství těhotné ženy a ty, které kojí. Kromě toho může interagovat s léky a narušovat jejich účinek.

Anýz v kuchyni – použití

Anýz má nasládlou, mírně kořeněnou chuť. Semena anýzu se spolu se skořicí, hřebíčkem, zázvorem, kardamomem, černým pepřem nebo muškátovým oříškem používají do kořenících směsí. Používá se v zimních a svátečních receptech a zvýrazňuje chuť perníků, zázvorového pečiva, medového dortu, kořeněných sušenek, zimních čajů a kávy.

Toto koření je vhodné nejen do sladkých receptů, ale lze ho použít i při přípravě pečeného masa nebo ryb. Hodí se také k asijským pokrmům; aromatické hvězdičky lze přidávat do orientálních polévek nebo pokrmů z rýže či nudlí.

You may also like

Leave a Comment