Na skle trouby se časem často usazují zbytky mastnoty a další nečistoty. Poradíme vám, jak zajistit, aby se okénko opět lesklo. A to za pouhých pět minut.
Pokud sklo trouby pravidelně nečistíte, časem se na něm objeví žlutohnědé šmouhy a skvrny.
Ty se objevují při vaření a pečení pokrmů obsahujících tuk nebo olej, protože tyto látky se při zahřívání odpařují a usazují se na skle trouby.
Kouř nebo pára z vaření se také mohou usazovat na skle trouby a způsobovat změnu barvy a tvorbu vodního kamene. Kromě toho se na sklo často dostávají zbytky jídla, které se pak připalují a zanechávají skvrny. V takovém případě může pomoci čisticí prostředek na trouby. Pokud nechcete tyto přípravky používat, můžete použít domácí prostředky.
Jak rychle vyčistit sklo trouby
Skla trouby i troubu samotnou můžete snadno a rychle vyčistit v jednom jednoduchém kroku.
Mnoho lidí to ostatně neví: U mnoha modelů lze dvířka trouby jednoduše odejmout a sklo vyjmout. Nejenže tak můžete vyčistit rohy a hrany dvířek a okna, ale také se při čištění trouby snadněji dostanete do všech koutů.
- Nejprve je třeba odšroubovat dvířka trouby. Za tímto účelem otevřete troubu a najděte bezpečnostní západku na závěsech. Obvykle ji lze uvolnit zvednutím kovového háčku připevněného k závěsu, jeho posunutím do strany nebo mírným přitažením k sobě (v závislosti na modelu trouby). Dvířka trouby vždy pevně držte jednou rukou nebo je podepřete nějakým předmětem.
- Poté byste měli dvířka zavřít do poloviny, načež je můžete vytáhnout nahoru a vyjmout z pantů.
- Poté můžete z dvířek vyjmout sklo trouby. V závislosti na modelu můžete stisknutím tlačítek po stranách dvířek odstranit lištu na horní straně a vyjmout sklo trouby. U modelů bez madel je často nutné šrouby na liště odstranit pomocí šroubováku.
- Poté položte dvířka trouby na rovný povrch. Poté můžete disk důkladně vyčistit.
Upozornění: postup odšroubování dvířek a vyjmutí skla se může lišit v závislosti na modelu trouby. V případě pochybností si předem přečtěte návod k obsluze trouby.