Tři klíčové potraviny proti ztrátě zraku související s věkem

by Martin Černý

S přibývajícím věkem se zvyšuje pravděpodobnost vzniku onemocnění souvisejících s očima, ale správná strava může tuto pravděpodobnost snížit.

Věci se časem mění, některé se zlepšují, lidé získávají více životních zkušeností, nové poznatky a učí se lépe zvládat své emoce, ale ne všechno. Zdraví je ve Španělsku jednou z největších starostí, a i když je každý člověk jiný, postupem času si musíme dávat na některé věci větší pozor a začít se starat o jiné, o které jsme se dříve nestarali.

Zdravý životní styl je nezbytný, pokud chceme maximálně pečovat o své zdraví a chránit ho, i když vyhnout se některým nemocem nebo neduhům není vždy v našich silách. Aktivním životním stylem, vyhýbáním se škodlivým látkám, jako je alkohol nebo tabák, a vyváženou a pestrou stravou se můžeme pokusit snížit riziko vzniku některých onemocnění. Pokud chceme pečovat o svůj zrak a vyhnout se ztrátě zraku související s věkem, měla by naše strava obsahovat tyto potraviny.

Tři potraviny proti ztrátě zraku

Tři klíčové potraviny proti ztrátě zraku související s věkem

 

Pistácie mají zdraví prospěšné účinky.

Každá potravina má určité vlastnosti, díky nimž je v konkrétním případě vhodnější. V závislosti na obsahu vitamínů, minerálů a živin nám mohou tak či onak pomoci chránit naše zdraví, takže znalost těchto potravin nám může pomoci posílit určité aspekty, například pokud chceme pečovat o svůj zrak, jsou tyto tři potraviny nezbytné.

  • Pistácie. Tento ořech je ideální pro ochranu zraku před problémy, které se mohou časem objevit, a to díky obsahu rostlinného antioxidantu zvaného lutein. Podle studie Tuftsovy univerzity mohou dvě hrsti pistácií denně udělat mnoho dobrého pro náš zrak, protože lutein pomáhá zlepšovat optickou hustotu makulárního pigmentu, což je nezbytné pro prevenci makulární degenerace.
  • Sladké brambory. Ačkoli je mrkev často vyzdvihována pro svůj přínos pro zrak, a to i díky obsahu vitaminu A, sladké brambory nám mohou dát ještě více. Vitamin A hraje klíčovou roli při udržování zdravého zraku a jeho nedostatek může způsobit suchost a zakalení rohovky, což je známé jako xeroftalmie a může vést k vředům, stejně jako ke zhoršení nočního vidění. Může také oslabit oční imunitní systém a zvýšit riziko infekcí.
  • Losos Díky vysokému obsahu omega-3 v této rybě je nutné ji zařadit do jídelníčku, pokud chceme pečovat o svůj zrak. Podle několika studií je nezbytný pro ochranu před možnou věkem podmíněnou makulární degenerací (AMD) a pomáhá také zvládat syndrom suchého oka, který je způsoben nedostatkem nebo špatnou kvalitou slz.

Nejčastějšími příznaky AMD jsou.

Makula je část sítnice, díky níž je vidění jasnější a detailnější. K AMD dochází při poškození krevních cév, které vyživují makulu. Onemocnění může být dvojího typu: suché AMD, kdy jsou cévy tenké a křehké, a vlhké AMD, které postihuje méně lidí a vzniká, když pod makulou rostou abnormální a velmi křehké nové cévy.

Onemocnění může být zpočátku bezpříznakové, ale časem se mohou objevit příznaky. U suché formy AMD je nejčastějším příznakem rozmazané vidění, kdy se objekty v centru vidění zdají být zkreslené a barvy vybledlé. Mohou se vyskytnout potíže se čtením nebo sledováním detailů, ale obvykle nebrání chůzi ani jiným činnostem. S postupujícím onemocněním se skvrna v centru vidění zvětšuje.

Tři klíčové potraviny proti ztrátě zraku související s věkem

Nejčastějším příznakem vlhké AMD je, že rovné čáry se zdají být zakřivené a zvlněné. V obou případech je nutné navštívit očního lékaře, a čím dříve, tím lépe.

You may also like

Leave a Comment