Ani odstraňovač mastnoty, ani bělidlo: tady je návod, co použít k hloubkovému čištění fritézy

by Martin Černý

Rychlost přípravy pokrmů, úspora oleje a lahodné výsledky dělají z fritézy nejoblíbenější spotřebič v každé domácnosti.

Je nepopiratelným faktem, že se fritéza stala jedním z nejoblíbenějších spotřebičů v našich kuchyních. Takovou slávu získala díky své schopnosti připravovat chutné, křupavé a jednoduché pokrmy bez použití velkého množství oleje.

Udržovat ji v čistotě a dobrém stavu však může být složité, zejména pokud se na roštu, koši nebo topných tělesech usazuje mastnota. Proto se tvůrce obsahu na TikToku, který se specializuje na recepty pro fritézy, podělil o trik, jak ji vyčistit bez použití odstraňovačů mastnoty nebo bělidla, ale s přírodními a bezpečnými přísadami, které hloubkově odstraňují nečistoty a pachy.

Jak a čím čistit fritézu na vzduchu

Tento trik, ideální pro hloubkové čištění vzduchové fritézy, spočívá v tom, že do mísy nalijete vařící vodu, přidáte ocet a citronovou šťávu. Tyto složky jsou přírodní čisticí a dezodorační prostředky, takže jsou pro tento druh triku účinné.

Nejprve naplňte kbelík fritézy dvěma prsty horké vody, aby se nečistoty snáze změkčily.

Poté do pánve nalijte trochu bílého octa a šťávu z poloviny citronu. Ocet pomáhá čistit a uvolňovat mastnotu, zatímco citron neutralizuje nepříjemné pachy a dodává svěžest.

V tomto okamžiku zapneme fritézu a nastavíme teplotu na 200 ºC po dobu 6 minut a po dokončení necháme ještě 10 minut odpočívat, abychom se ujistili, že se tuk odstranil a s pánví lze manipulovat.

Mezitím smícháme dvě lžíce jedlé sody a špetku octa a vytvoříme pastu, kterou kartáčkem nebo hadříkem vyčistíme nejvíce znečištěná místa.

Nakonec odstraňte zbytky bikarbonátové pasty čistým hadříkem navlhčeným vodou. Vše osušte savým papírem a je to, fritéza je jako nová.

Ani odstraňovač mastnoty, ani bělidlo: tady je návod, co použít k hloubkovému čištění fritézy

Další tipy pro čištění fritézy

Ve fritéze se hromadí tuk a zbytky jídla, proto je důležité ji důkladně čistit.

Pokud fritézu používáte denně, je nejlepší koš po každém použití umýt horkou vodou s neutrálním mýdlem. Zabráníte tak hromadění mastnoty a pronikání pachů a jejich přenosu na další potraviny.

Pokud však nepříjemné pachy přetrvávají, existuje trik, který nikdy nezklame: nakrájejte plátky citronu, vložte je do mísy a dejte fritézu na 5 minut na 180 ºC, abyste neutralizovali veškeré zbytkové aroma a zanechali velmi příjemnou svěží vůni.

You may also like

Leave a Comment