Dělá je každý: 4 nejčastější chyby v kuchyňské hygieně

by Martin Černý

V kuchyni číhá spousta bakterií. Mnoho lidí si to však neuvědomuje: Mnoho nemocí není vždy způsobeno špínou v kuchyni, ale také hygienickými chybami, kterých se sami dopouštíte. Prozradíme vám, čemu byste měli věnovat zvláštní pozornost.

Vaření je součástí každodenního života mnoha lidí. Věděli jste však, že mnoho lidí se neúmyslně dopouští hygienických chyb, které mohou vážně poškodit jejich vlastní zdraví? Společnost pro veřejné zdraví a výživu zjistila, co nejčastěji děláme špatně.

Ignorování data spotřeby

Na datum spotřeby existuje mnoho různých názorů. Podle některých jdou výrobky s prošlým datem spotřeby rovnou do koše. Jiní naopak rozhodují o tom, zda je potravina vhodná ke konzumaci, na základě její vůně a vzhledu.

Podle odborníků na potraviny byste však měli být obzvláště opatrní při posuzování posledně jmenovaného. I když totiž potravina vypadá a voní dobře, mohou se v ní po uplynutí doby použitelnosti tvořit škodlivé bakterie.

Syrové kuřecí maso omyjte vodou

Před zpracováním se kuřecí maso obvykle ještě jednou opláchne čistou vodou. Podle odborníků na výživu je to chyba. Nejenže je to zbytečné, ale je to i životu nebezpečné.

Drůbeží maso často obsahuje bakterie Campylobacter, které mohou způsobit těžký průjem. Pokud maso opláchnete vodou, mohou se tyto bakterie dostat na jiné povrchy a kontaminovat další potraviny.

Povolení vstupu zvířat do kuchyně

Podle odborníků se jedná o jednu z největších hygienických chyb. Mohou totiž šířit život ohrožující bakterie Campylobacter, které se pak dostanou do potravin. Proto je nejlepší domácím zvířatům vstup do kuchyně zakázat. Nezáleží na tom, jak jsou roztomilí…..

Nerozmrazujte potraviny při pokojové teplotě

Snad každý někdy zmrazil potraviny. Pokud je však chcete znovu rozmrazit, neměli byste je nechávat při pokojové teplotě. Velký teplotní rozdíl totiž může způsobit, že se v potravinách vytvoří škodlivé bakterie. Proto je mnohem lepší rozmrazovat je pomalu v chladničce.

You may also like

Leave a Comment