Přidejte si ho do kávy v zimě a o Vánocích. Vaše tělo vám za tyto doplňky poděkuje

by Martin Černý

Perníková káva je jedním ze sezónních hitů, spolu s podzimním dýňovým latté a letní ledovou kávou. Káva s příchutí perníku v zimě spolehlivě povzbudí. Co tedy obsahuje, že se po jejím vypití cítíme příjemně uvolněně? Pojďme ji prozkoumat pod lupou – zjistíme, co může obsahovat a které varianty této kávy mohou podpořit vaše zdraví a kterým byste se měli vyhnout.

Obsah: Perníčky, perníčky, perníčky, perníčky, perníčky, perníčky, perníčky, perníčky, perníčky:

  • 01 Perníková káva – co to je?
  • 02 Kolik kalorií obsahuje perníková káva?
  • 03 Jak si připravit zdravou verzi perníkové kávy?
  • 04 Kdo by neměl pít perníkovou kávu?
  • 05 Jaká je nejlepší verze perníkové kávy?

Perníková káva – co to je?

Pod tímto názvem se může skrývat jak nápoj na bázi espressa, tak instantní káva z regálu obchodu. V kavárnách se podává ta první – baristé připravují kávu latte nebo cappuccino s přísadami. A tady se můžeme vydat několika směry. Perníkové chuti a vůně lze dosáhnout pomocí sladkých ochucených sirupů, ochucených posypů nebo koření. Jedno je jisté – milovníci aromatické kávy a kořeněných chutí si ji zamilují. Zajímá nás: Je perníkové latté zdravý nápoj, nebo sladká pochoutka, kterou stojí za to si dopřát?

Kolik kalorií obsahuje perníková káva?

Záleží na velikosti a přísadách, zhruba to můžete vypočítat takto:

  • káva s perníkovým sirupem – jedna porce sirupu (asi 20-30 ml) má asi 60-80 kcal. Přidáním netučného mléka a šlehačky se může počet kcal zvýšit na 300-400 na jednu porci;
  • káva s kořením – přírodní koření má nízký obsah kalorií a jeho přidání výrazně nezvyšuje energetickou hodnotu nápoje;
  • hotové kávové směsi – mohou obsahovat až 150-200 kcal na jednu porci, a to především díky přídavku cukru a ztužených tuků.

Perníkové latté z hotové směsi nebo silně oslazené a doplněné marshmallow nebo šlehačkou bude nejen kalorické, ale také nezdravé. Pokud vám chutná, ale chcete dbát na své zdraví, vybírejte si druh kávy a přídatné látky uvědoměle.

Jak připravit zdravou verzi perníkové kávy?

Perníkové latté je nejen zimním hitem s chutí Vánoc v hrnku, ale také nápojem, který – pokud je správně připraven – může přinést zdraví prospěšné účinky. Klíčový je však výběr ingrediencí. Pojďme zjistit, jak může šálek této aromatické kávy prospět vašemu tělu.

Koření

Koření, jako je skořice, zázvor, hřebíček, muškátový oříšek nebo kardamom, dodá latté perníkovou příchuť. Každé z nich má své jedinečné vlastnosti:

  • Skořice – je známá svými protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi. Může podporovat regulaci hladiny cukru v krvi, což je užitečné zejména pro osoby s inzulinovou rezistencí;
  • Zázvor – skvěle podporuje trávení, zmírňuje nevolnost a podporuje metabolismus. Má také zahřívací účinky, takže zázvorové latté je ideálním nápojem pro chladné dny;
  • hřebíček – bohatý na eugenol, který má protizánětlivé a analgetické účinky. Může podpořit zdraví ústní dutiny a imunitní systém;
  • Muškátový oříšek – v malém množství podporuje trávení a má mírný sedativní účinek;
  • Kardamom – podporuje detoxikaci organismu, podporuje zdraví srdce a má antimikrobiální účinky.

Díky této kombinaci koření může být perníkové latté přirozenou podporou imunitního a trávicího systému.

Jaký druh kávy je vhodný pro perníkové latté?

Určitě čerstvě namletá, uvařená v kávovaru nebo espressu. Pouze takový základ dodá vašemu tělu antioxidanty. Vyhněte se hotovým instantním kávovým směsím – mohou obsahovat trans tuky a umělé přísady.

Jaké mléko použít do perníkové kávy?

Pokud netrpíte intolerancí laktózy, můžete si latté pěnu připravit z kravského mléka. K přípravě perníkového latte můžete použít také rostlinné mléko (nápoje). Ovesné mléko obsahuje vlákninu, sójové mléko je dobrým zdrojem bílkovin a mandlové mléko je zdrojem vitaminu E. Posledně jmenované mléko může být také zdrojem přirozené sladkosti, takže kávu nemusíte sladit.

Přírodní sladidla

Perníková káva je oblíbenou volbou milovníků cukrovinek. Vychutnat si ji můžete tak, že rafinovaný cukr nebo dochucovadla na bázi glukózo-fruktózového sirupu nahradíte zdravými sladidly. Můžete zvolit med, který má antimikrobiální vlastnosti, takže je ideální během sezónních infekcí. Dáváte přednost javorovému sirupu? Toto přírodní sladidlo dodá vašemu tělu zinek a mangan. Pokud si hlídáte hladinu glukózy v krvi, je lepší volbou stévie nebo erytritol.

Přidejte si ho do kávy v zimě a o Vánocích. Vaše tělo vám za tyto doplňky poděkuje

Kdo by neměl pít perníkovou kávu?

Perníkové latté z kavárny může kvůli vysokému obsahu cukru škodit lidem s cukrovkou. Lidé s nadváhou nebo inzulínovou rezistencí by měli pečlivě vybírat přísady – například nápoj nesladit cukrem a vyhnout se posypům nebo extra ochucenému sirupu.

Kvůli dráždivým účinkům kávy a koření by lidé s gastroezofageální refluxní chorobou neměli pít perníkovou kávu – ani v kavárnách, ani doma.

Jaká je nejlepší verze perníkové kávy?

Perníková káva je zimní klasika, která kombinuje aromatické koření s teplem a chutí vaší oblíbené kávy. Připravená ve zdravé verzi může podpořit imunitní systém, zlepšit trávení a nasytit tělo antioxidanty. Klíčem k tomu, abyste si tento nápoj vychutnali bez výčitek svědomí, je vědomý výběr ingrediencí: přírodního koření, rostlinného mléka a zdravých sladidel. Vyhněte se hotovým směsím a přeslazeným variantám z kaváren, abyste si mohli vychutnat nejen chuť, ale i zdraví prospěšné látky. Perníková káva je ideální způsob, jak se v zimě zahřát a trochu si odpočinout.

You may also like

Leave a Comment