Po nadměrném množství sladkostí: tyto potraviny vám pomohou cítit se dobře.

by Martin Černý

Sladkosti se mohou na těle podepsat. Speciální potraviny mohou snížit škody a zabránit chutím.

Vánoční období je známé lákavými sladkostmi, jako je cukroví, štoly a pražené mandle, kterým je často těžké odolat. V tomto ročním období je velmi snadné zkonzumovat příliš mnoho cukru. Velké množství cukru se však může podepsat na vašem těle a celkovém zdraví. Pokud jste se cukru přejedli, existují určité potraviny, které mohou tělu pomoci zotavit se z cukrového šoku a cítit se opět lépe.

Snědli jste příliš mnoho cukru? To často vede k začarovanému kruhu

Konzumace příliš velkého množství cukru může vést k celé řadě příznaků, včetně bolesti břicha, žaludečních potíží, bolestí hlavy a únavy. Kromě toho může vysoký příjem cukru vést ke zvýšenému pocitu hladu: Tělo často touží po jednoduchých sacharidech, což zase může vést k začarovanému kruhu. Bílkoviny, vláknina a zdravé tuky, které stabilizují hladinu cukru v krvi, však pomáhají tento cyklus přerušit. Zpomalují rychlost vstupu živin do krevního oběhu a aktivují hormony potlačující chuť k jídlu. Následující potraviny proto mohou být užitečné po konzumaci nadměrného množství cukru:

  1. Pomáhat může zelenina bohatá na bílkoviny a výživné tuky, jako jsou dýňová semínka, čočka, avokádo, cizrna, rostlinné proteinové prášky a konopná semínka.
  2. Kombinace velkého množství vody a vlákniny může pomoci pročistit trávicí systém a zmírnit nepříjemný pocit sytosti. Voda a vláknina vám navíc pomohou zůstat déle sytí a vyhnout se chuti na jídlo. Nejlepší je začít den sacharidy s vysokým obsahem vlákniny, například celozrnnými potravinami, a vypít denně alespoň jeden a půl až dva litry vody nebo neslazeného čaje. Přibližně za týden se váš trávicí systém na tuto zdravou kombinaci znovu přizpůsobí a chutě na sladké budou minulostí.
  3. Protizánětlivé potraviny, jako jsou některé druhy brukvovité zeleniny (např. květák, kapusta a růžičková kapusta), koření (např. zázvor a kurkuma), semínka bohatá na omega-3 (např. konopí a lněné semínko) nebo protizánětlivé bobuloviny, mohou pomoci zmírnit škody způsobené nadbytkem cukru. Nadbytek cukru totiž zvyšuje hladinu cukru v krvi. V důsledku toho se často cítíte malátní.
  4. Pokud je nevolnost důsledkem konzumace nadměrného množství cukru, může pomoci také hořká zelená zelenina. Smoothie z půl šálku petržele, několika stonků celeru, okurky a plátku zázvoru spolu s čerstvou citronovou šťávou vám může pomoci vypořádat se s žaludečními potížemi.

You may also like

Leave a Comment