Pokud potřebujete rychlý, snadný a domácí čistič dřezu, podívejte se na tento trik, který vám pomůže během několika minut. Vše, co potřebujete, jsou ingredience, které máte pravděpodobně doma.
Stejně jako v jiných částech kuchyně se i ve dřezu může hromadit spousta bakterií a zárodků. Je to způsobeno hromaděním zbytků jídla, které mohou uvíznout v odtoku. Čištění tohoto povrchu se tak stává nezbytným, abyste předešli nemocem a nepříjemnému zápachu.
Přestože je možné předcházet ucpávání dřezu každodenním odstraňováním zbytků jídla a vyvarováním se používání smažených tuků a olejů, v určitém okamžiku je nutné použít čisticí a dezinfekční roztok k odstranění ucpání.
Jak vyčistit ucpaný dřez pomocí jedlé sody?
Chcete-li vyčistit dřez ucpaný zbytky jídla nebo jinými látkami, měli byste v ideálním případě nejprve použít mechanickou sílu. Pokud tento postup nepomůže, je nejlepší použít jedlou sodu. Tato přírodní látka pomůže uvolnit zátku.
Pro zvýšení účinnosti byste však měli použít také sůl, ocet a teplou vodu. Vezměte na vědomí tento jednoduchý postup pro kuchyňský dřez.
Jedlá soda je domácí přísada, která může pomoci vyčistit dřez zanesený zbytky jídla a dalšími látkami způsobujícími zápach.
4 kroky k vyčištění dřezu pomocí jedlé sody
- Do odtoku nasypte 1 šálek jedlé sody.
- Poté přidejte ½ šálku soli a nechte působit asi 30 minut.
- Zahřejte 2 šálky octa a tekutinu nalijte do odtoku dřezu.
- Po dalších 30 minutách odstraňte zbytky teplou vodou.
Tento domácí způsob čištění odtoku dřezu je účinný a bezpečný. Koneckonců se při něm nepoužívají toxické a agresivní chemické látky. Působení jedlé sody a soli spočívá v tom, že pomáhají rozpouštět ucpané částice. Kromě toho dezinfikují ústí potrubí.
Postup tedy pomáhá rozpouštět organické látky, které se hromadí a ucpávají vnitřní povrch potrubí. Stává se také cenným zdrojem dezinfekce, snižuje přítomnost bakterií, zárodků a dalších mikroorganismů, které se mohou usadit v malých zákoutích kuchyňských odtoků.