Dlouhověkost je oblastí nekonečného výzkumu a pozorování mnoha vědců, kteří se snaží najít recept na dlouhý život. Odborníci zatím nenašli konkrétní způsob, jak prodloužit lidskou existenci, ale shodně zdůrazňují, že nejdůležitějším aspektem ovlivňujícím lidskou dlouhověkost je mimo jiné životní styl a strava.
K těmto závěrům je přivedlo pozorování návyků obyvatel „modrých zón“, včetně japonské Okinawy. Zvláštní pozornost vzbudila jejich strava založená na zelenině, rybách, celozrnných obilovinách, potravinách s nízkým glykemickým indexem bohatých na nenasycené mastné kyseliny a ovoci, jako je šikuwasa, hrdě nazývaná plodem dlouhověkosti.
Limetka shikuwasa je ovoce, které podporuje dlouhověkost.
Shikuwasa, známá také jako limetka s plochým vrcholem (Citrus depressa), je malý zelený citrusový plod. Je mnohem menší než citrusové plody, na které jsme zvyklí – tyto citrony mají v průměru pouhé 3 cm.
Shikuwasa se pěstuje na japonském ostrově Okinawa, ale díky rostoucí oblibě se její pěstování začíná rozšiřovat i mimo Japonsko. V Polsku je toto ovoce bohužel zatím k dostání jen v malém množství.
Ovoce je ceněno pro své mimořádné zdravotní účinky, kterým obyvatelé Okinawy vděčí za své zdraví a pohodu navzdory času. Citrony z Plochých hor jsou bohaté na flavonoidy (zejména nobiletin a tangeretin) a antioxidanty, které přispívají k imunitě, dobré funkci kardiovaskulárního systému a ochraně před oxidačním stresem, který je považován za jeden z hlavních faktorů urychlujících proces stárnutí.
Jaké jsou výhody konzumace shikuwasy? Příznivé účinky na zdraví
Zelená mandarinka pěstovaná v Japonsku obsahuje vysoké množství nobiletinu, flavonoidu, který se vyskytuje v citrusových plodech. Má protirakovinné a antioxidační účinky. Nejvíce nobiletinu se nachází v bílé části citronové kůry, která má hořkou chuť. Tato chuť však Okinawanům nebrání v tom, aby si užívali zázračných vlastností shikuwasy. Sušené plody se vaří jako čaj a přidávají se jako pasta do mnoha pokrmů.
Zařazení shikuwasy do jídelníčku může být prospěšné také pro:
- snižování hladiny cholesterolu,
- chrání mozek před poškozením, ke kterému dochází s věkem,
- snížení hladiny cukru v krvi.
Díky obsahu synefrinu ve slupce může ovoce dlouhověkosti zvýšit rychlost metabolismu a zlepšit metabolismus lipidů. Shikuwasa má také vysoký obsah vitaminu C. V chuti převládají kyselé tóny, ale někdy je cítit i mírná hořkost. Okinawská zelená mandarinka obsahuje také betakaroten, který chrání pokožku před oxidačním stresem.
Kde můžete citrony shikuwasa koupit?
Dostupnost ovoce dlouhověkosti v České republice není příliš vysoká. Jednou za čas lze koupit shikuwasu ve formě džusu, který, jak se na produkt podporující dlouhověkost sluší, nelze označit za cenově dostupný. Ve své obvyklé podobě je ovoce velmi vzácné.
Naproti tomu v Japonsku, kde se pěstuje, se tato pochoutka konzumuje v různých podobách, ale kvůli své kyselé chuti se nejčastěji používá k výrobě džemů, dresinků, šťáv a různých marinád.