Vavřínové listy jsou známé svými cennými léčivými vlastnostmi. Nálev z bobkových listů a hřebíčku je ideální v zimě, kdy není těžké se nachladit. Tento recept stojí za prozkoumání. Není o nic méně hodnotný než babiččin recept na česnekový nebo cibulový sirup.
Vavřínový list a hřebíček
Vavřínový list a hřebíček jsou nepostradatelným kořením v každé kuchyni. První se přidává do polévek, dušených pokrmů a omáček, zatímco druhý je nezbytnou součástí zahřívacích zimních čajů. Z obou ingrediencí lze připravit tinktury s překvapivými účinky. Ty se vyplatí pít zejména v zimě, když se dostaví nachlazení.
Bobkový list obsahuje eugenol, který je známý jako přírodní antibiotikum. Předpokládá se, že dokáže neutralizovat účinky bakterií a virů. Hřebíček je zase přírodní antioxidant. Mají antibakteriální a antivirové účinky. Taková směs je působivá!
Nálev z bobkového listu a hřebíčku
Pokud se léčíte s chronickým onemocněním, poraďte se před přípravou nálevu s lékařem.
Seznam ingrediencí pro přípravu nálevu z hřebíčku a bobkového listu:
- Příprava: 300 ml vody.
- 2 bobkové listy
- 2 hřebíčky
Způsob přípravy:
Vložte bobkové listy do hrnce a zalijte je vodou. Do hrnce vložte bobkové listy a směs vařte dalších 5 minut. Po této době přidejte hřebíček, hrnec přikryjte pokličkou a nechte 15 minut odstát. Způsob použití nálevu je popsán níže.
Jak používat nálev z hřebíčku a bobkového listu?
Pokud jste nachlazení, můžete nálev pít dvakrát denně po dobu 10 dnů. Po uplynutí této doby udělejte přestávku.směs lze použít i jinak – jako zevní prostředek proti bolesti svalů nebo kloubů. Doporučuje se vtírat ji do bolestivých míst a nezapomínat během léčby na pravidelné protahovací a posilovací cviky na záda.