Gyrosová polévka vítězí nad vývarem. Jednoduchý recept vás zavede do teplých krajin

by Martin Černý

Gyrosová polévka bude skvělou náhradou banálních vývarů a rajské polévky, protože se na našich stolech vyskytuje jen zřídka a je na čase to změnit. Gyrosová polévka je lahodná, chutná a vydatná a dá se říci, že neexistuje lepší varianta oběda pro chladné a pochmurné dny. Jediné, na co si musíte dát pozor, je maso – to je základem chuti.

Polévka gyros je recept nepochybně inspirovaný klasickým řeckým rychlým občerstvením. Gyros jsou chuťově ochucené kousky masa a zeleniny zabalené do pita chleba. V případě této polévky bohužel opečený chléb chybí, zato je v ní spousta jiných pochutin, včetně křehkého masa. Jaký druh masa byste tedy měli do polévky gyros zvolit? Pokud znáte stejnojmenný salát, pak vás s největší pravděpodobností okamžitě napadnou kuřecí prsa. To je bohužel chyba. Kuřecí prsa si nechte na obložený salát a na polévku použijte jinou část ptáka. Dejte přednost kuřecím stehnům nebo krůtímu masu. V tomto mase je rozhodně více chuti a vůně, takže bude pro polévku gyros ideální.

Polévka gyros je ideálním pokrmem na večírek.
Složení:

  • 800 g tučného kuřecího nebo krůtího masa (po vykostění),
  • 500 g žampionů,
  • 4 papriky (nejlépe barevné),
  • 1 plechovka kukuřice,
  • 3-4 stroužky česneku,
  • 2 velké červené cibule,
  • 1 litr vývaru, může být zeleninový,
  • 1 šálek sladké smetany,
  • 1 lžíce rajčatového protlaku nebo 4 lžíce kečupu,
  • sůl
  • pepř
  • koření gyros
  • sladká a pálivá paprika

Polévka gyros – návod k přípravě:

Kuřecí nebo krůtí maso nakrájíme na kostky, vložíme do mísy, podle chuti okořeníme (kořením gyros nešetříme) a dáme na 2-3 hodiny marinovat do lednice. Mezitím připravte a nakrájejte zeleninu: oloupejte papriky, nakrájejte cibuli na kolečka, nakrájejte žampiony a prolisujte česnek.
Připravte si velký hrnec, nejlépe se silným dnem. Rozehřejte v něm trochu olivového oleje a kuře na něm opečte. Když je kuře lehce opečené, přilijte vývar. Přiveďte k varu.
Na pánvi rozehřejte 2-3 lžíce olivového oleje a osmahněte na něm cibuli. Poté přidejte česnek, a když uvolní své aroma, přendejte vše na pánev.
Na stejné pánvi osmahněte houby. Když se odpaří přebytečná voda, lehce je osolte. Stejně tak je přendejte na pánev. Přidejte nakrájenou papriku a kukuřici, ze které jste scedili marinádu. Dusíme na mírném ohni asi půl hodiny.
Ke konci vaření přidejte kečup nebo koncentrát, smetanu a podle chuti osolte a opepřete.

Polévku podávejte horkou a ozdobte ji nasekanou petrželkou nebo koriandrem.

You may also like

Leave a Comment