Jsou pistácie užitečné? Odborník na výživu vyzdvihuje jednu

by Martin Černý

Tyto ořechy už dostaly „módní“ název a ještě koncem roku začala mánie kolem dubajské čokolády. Jak víte, pistácie jsou její důležitou složkou. Co je tedy na těchto oříšcích tak zvláštního, že je těžké jim odolat?

Pistácie neboli malé zelené oříšky najdete v mnoha oblíbených dezertech. Jsou součástí lahodných snídaňových croissantů, tvarohových koláčů, makronek nebo zmrzlin. Nyní přispívají také k úspěchu dubajské čokolády. Odborníci na výživu je naštěstí vyhodnotili také jako zdravou svačinu. Christian Merkel, dermatolog a odborník na výživu z mnichovského Centra pro zdraví pleti a laserovou terapii, k tomu uvedl: „Tři čokolády jsou velmi chutné.

Zdravá svačina

Na úvod odborník vysvětluje, proč jsou pistácie považovány za zdravou svačinu. Jde především o mnoho důležitých živin, mezi něž patří například vitaminy B6 a E, kyselina listová a minerální látky, jako je draslík, hořčík, železo a zinek. Pistácie jsou také bohaté na zdraví prospěšné antioxidanty pro oči, zejména lutein a zeaxantin. Pravidelná konzumace těchto ořechů může výrazně zvýšit hladinu luteinu v sítnici a snížit tak riziko makulární degenerace. Obsahují také vlákninu, která usnadňuje trávení a podporuje zdraví střev. Jsou také zdrojem bílkovin, takže poskytují energii na dlouhou dobu.

Tuky? Bez obav

Pistácie jsou také bohaté na tuky, ale nemusíme se jich bát. Jsou to nenasycené mastné kyseliny, které tělu prospívají. Doktor Merkel také dodává, že omega-9 mastné kyseliny v pistáciích snižují hladinu cholesterolu, a tím snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Olej, ve kterém se pistácie smaží, však už tak dobře nepůsobí. Proto je lepší volit pistácie pražené nasucho než smažené na oleji. Mají také výrazně méně kalorií.

A co dubajská čokoláda

Doktor Merkel zdůrazňuje, že jak syrové, tak pražené pistácie jsou zdravou svačinkou, pokud si hlídáte velikost porce. Doporučuje jíst 30 g denně, což znamená, že hrst oříšků je zcela dostačující. Mimochodem, odborník poznamenal, že dubajská čokoláda je zdravější ne kvůli obsahu pistácií. Pistáciová vrstva, kterou obsahuje, může obsahovat zdravé tuky a bílkoviny. To však nevyváží skutečnost, že dezert má vysoký obsah cukru. Jako vždy je tedy důležitá střídmost. A samozřejmě je nejlepší jíst pistácie bez přídatných látek.

You may also like

Leave a Comment