Uděláte v něm všechno bez tuku. Je fritéza airfryer investicí do vašeho zdraví? Je tu jedno „ale“.

by Martin Černý

Vzduchová fritéza není nic jiného než multifunkční zařízení, které připravuje jídlo cirkulací horkého vzduchu. Výhodou tohoto zařízení je rychlost vaření a skutečnost, že v něm můžete vařit, péct i smažit a snížit množství použitého tuku. Je jídlo připravené ve fritéze zdravé? Vysvětlujeme.

Jsou pokrmy připravované ve fritéze zdravé? Nadbytek tuku je příčinou mnoha nemocí a onemocnění.

V poslední době se staly velmi oblíbenými fritézy, a to hlavně proto, že dokážou připravit jídlo bez tuku. Jsou taková jídla skutečně lepší? Odbornice na výživu Julia Zumpano z Clevelandské kliniky je přesvědčena, že jídlo připravené ve fritéze na vzduchu může obsahovat o 80 % méně kalorií a méně tuku v pokrmu znamená nižší riziko srdečních onemocnění, mrtvice a cukrovky.

Uděláte v něm všechno bez tuku. Je fritéza airfryer investicí do vašeho zdraví? Je tu jedno „ale“.

 

Vysoký žár způsobuje, že jídlo rovnoměrně zhnědne a chutná stejně jako při tradičním smažení. Studie navíc prokázaly, že fritézy mohou snížit hladinu akrylamidu, látky podporující rakovinu, o 90 %.

Jaké jsou nevýhody fritéz? Karcinogenních látek je méně, ale stále jsou přítomny

I když je fritéza na vzduchu užitečným spotřebičem v kuchyni, není bez nevýhod. Je třeba mít na paměti, že při vysokých teplotách stále vznikají polycyklické aromatické uhlovodíky, tedy karcinogeny. Jejich množství je však ve srovnání s tradičním pečením mnohem nižší. Důležité je také používat nezpracované potraviny, jinak ani jejich příprava bez tuku nebude prospěšná.

Uděláte v něm všechno bez tuku. Je fritéza airfryer investicí do vašeho zdraví? Je tu jedno „ale“.

 

You may also like

Leave a Comment