Vzduchová fritéza není nic jiného než multifunkční zařízení, které připravuje jídlo cirkulací horkého vzduchu. Výhodou tohoto zařízení je rychlost vaření a skutečnost, že v něm můžete vařit, péct i smažit a snížit množství použitého tuku. Je jídlo připravené ve fritéze zdravé? Vysvětlujeme.
Jsou pokrmy připravované ve fritéze zdravé? Nadbytek tuku je příčinou mnoha nemocí a onemocnění.
V poslední době se staly velmi oblíbenými fritézy, a to hlavně proto, že dokážou připravit jídlo bez tuku. Jsou taková jídla skutečně lepší? Odbornice na výživu Julia Zumpano z Clevelandské kliniky je přesvědčena, že jídlo připravené ve fritéze na vzduchu může obsahovat o 80 % méně kalorií a méně tuku v pokrmu znamená nižší riziko srdečních onemocnění, mrtvice a cukrovky.
Vysoký žár způsobuje, že jídlo rovnoměrně zhnědne a chutná stejně jako při tradičním smažení. Studie navíc prokázaly, že fritézy mohou snížit hladinu akrylamidu, látky podporující rakovinu, o 90 %.
Jaké jsou nevýhody fritéz? Karcinogenních látek je méně, ale stále jsou přítomny
I když je fritéza na vzduchu užitečným spotřebičem v kuchyni, není bez nevýhod. Je třeba mít na paměti, že při vysokých teplotách stále vznikají polycyklické aromatické uhlovodíky, tedy karcinogeny. Jejich množství je však ve srovnání s tradičním pečením mnohem nižší. Důležité je také používat nezpracované potraviny, jinak ani jejich příprava bez tuku nebude prospěšná.