Vejce jsou známou součástí našich snídaní a také základem mnoha salátů. Jakmile jsou uvařená, začíná být problematické je vyloupnout ze skořápky, která ulpívá na bílku a nechce se snadno oddělit. Naštěstí můžeme tento problém vyřešit tím, že si s sebou do kuchyně vezmeme určitý výrobek. Přečtěte si, co přidat do hrnce s vodou, abyste si usnadnili loupání vajec.
Loupání vajec nám může pěkně rozproudit krev. Zvláště pokud jsou čerstvá a jejich skořápky jsou pevně přilepené k bílkům. Pak nejenže přijdeme o značné množství produktu, ale navíc po oloupání vypadají ošklivě. Situaci však můžeme napravit jednoduchými domácími prostředky, které nám proces čištění vajec výrazně usnadní.
Kolik vajec týdně můžete sníst? Studie poukazují na konkrétní počet
Výzkumy American Heart Association a American College of Cardiology naznačují, že vejce v našem jídelníčku nemusíme nijak zvlášť omezovat. Australská organizace National Heart Foundation navíc vydala pokyny, podle kterých můžete sníst maximálně šest vajec týdně.
Měli byste je tedy do svého jídelníčku zařadit v přiměřeném množství. Jedno vejce obsahuje asi 80 kalorií a je cenným zdrojem vitaminů A, B2, B6, B12, B5 a vitaminů D, E a K. Obsahuje také kyselinu listovou, zinek, vápník, železo, měď, selen a mangan. Vejce je také zdrojem luteinu, zeaxanthinu a cholinu.
Co přidat do vařených vajec? U tohoto výrobku se skořápka oddělí sama.
Často však nastává problém s loupáním vajec uvařených natvrdo, kdy se jejich skořápka nechce snadno oddělit a zůstává na nich hodně bílkovin. Naštěstí to můžeme napravit. K tomu stačí, když při vaření vajec přidáte do vody trochu octa.
Tento produkt bude působit jako přírodní změkčovadlo. Vytvoří v hrnci kyselé prostředí, díky němuž se bílkoviny mírně denaturují a skořápka je pórovitější. To podpoří, aby se skořápky vajec po uvaření a vychladnutí téměř samy oddělily, takže čištění bude trvat několik sekund.
Chcete-li použít tento trik, jednoduše použijte 1 polévkovou lžíci octa na litr vody. Navíc se nemusíte obávat, že by ocet ovlivnil chuť vajec, protože skořápka účinně chrání vnitřek, takže chuť zůstane nedotčená.
Další způsoby, jak si usnadnit loupání vajec – co použít?
Existují i další způsoby, jak si usnadnit čištění vajec. Pokud nemáte doma ocet, můžete použít jedlou sodu. Stačí přidat půl lžičky do vody, ve které vaříte vejce.
Když jsou pak vejce uvařená, zalijte je studenou vodou a lehce s nimi poklepejte o stěny hrnce, aby skořápky praskly. Nechte je chvíli ve studené vodě a jsou hotová. Tento způsob výrazně usnadňuje čištění vajec.
Další velmi oblíbenou metodou je přidání 1 lžičky soli do vody v pánvi . Funguje to stejně jako jedlá soda a ve výsledku nám to usnadní čištění vajec.