Bezpečná dávka alkoholu bude vždycky nulová, ale tady je, co říká věda o nadměrném pití.
„Proč jsme včera večer tolik pili? Pokud si tuto otázku kladete, je pravděpodobně pozdě. Bolesti hlavy, závratě, nevolnost a dokonce i třesavka mohou ovládnout vaše tělo, když se probudíte po noci, kdy jste to přehnali s alkoholem. U každého se to projevuje jinak, takže rada lékařů je jednoznačná: chcete-li se vyhnout kocovině, nepijte alkohol.
Pití alkoholu během svátků je však v naší i jiných kulturách hluboce zakořeněné. Nezbývá tedy než buď poslechnout lékaře a omezit pití a koktejly, nebo se pokusit účinkům alkoholu na náš organismus předcházet či je eliminovat.
Studie, které se nedávno dostalo velké publicity, hovoří o sýru jako o nejlepším spojenci v boji proti kocovině. Autoři práce, kterou vedl Chong-Hwa Kim z katedry mikrobiologie na lékařské univerzitě Chang-Ang v Koreji, tvrdí, že probiotika obsažená v sýru zlepšují metabolismus alkoholu a do jisté míry chrání játra před poškozením, například před hromaděním tuku, které může vést k tukové chorobě jater. Zkoumány byly zejména příznivé účinky bakterií Lactococcus lactis LB1022 a Lactipantibacillus plantarum LB1418.
Dalším prostředkem, který se stal populárním mezi vinaři, je vitamin B6 neboli pyridoxin, který pomáhá vyrovnat se s následky dlouhodobé degustace. Přípravky v něm obsažené se často užívají před pitím vína v domnění, že to pomůže lépe vstřebat alkohol. Jedná se však pouze o víru: nebylo prokázáno, že by vitamin B6 měl požadovaný účinek. Je pravda, že vitaminy skupiny B a další antioxidanty se v medicíně používají k léčbě těžkých otrav alkoholem. Navíc je na obalech všech vitamínů, stejně jako u komerčního přípravku tohoto vitamínu, Benadonu, uvedeno: „nadměrná konzumace alkoholu snižuje vstřebávání vitamínů“.
Vitamíny skupiny B a další antioxidanty se používají v lécích k léčbě těžké otravy alkoholem.
V posledních letech se staly populárními prostředky proti kocovině, z nichž naprostá většina je založena na kombinaci vitaminů, elektrolytů a stimulantů, jako je kofein nebo taurin, jejichž účinnost není prokázána. Dodávají se v různých formách: v lahvičkách, kapslích, tabletách, prášcích v sáčcích, a dokonce i v injekcích nebo v rámci služeb dodávek domů, kdy klient dostává požadovaný roztok do žíly kapačkou. Večírkové hotspoty – Ibiza, Los Angeles a Bangkok – zažívají explozi nabídek na léčbu vedlejších účinků nadměrného zvedání loktů.
Zdá se však, že pravidelné cvičení pomáhá předcházet nejhorším kocovinám. Jak ukázaly výsledky studie vedené Claytonem Neighboursem z katedry psychologie Houstonské univerzity, mírné cvičení nestačí a k potlačení nejhorších následků kocoviny je zapotřebí pravidelné intenzivní cvičení.
Co říkáte na starou radu, že máte pít vodu: „Pijte vodu a ještě mi za to poděkujete,“ říkají někteří lidé v záchvatu apoteózy. Zdá se však, že dehydratace způsobená alkoholem a samotná kocovina vznikají z různých zdrojů. Podle přehledu článků zkoumajících symptomatologii kocoviny, který vypracovala Marlou Mackusová z Farmaceutické univerzity v Utrechtu, je kocovina „kombinací negativních psychických a fyzických příznaků, které se objevují po jedné epizodě konzumace alkoholu a začínají, když koncentrace alkoholu v krvi směřuje k nule (…) Byla zjištěna pozitivní korelace mezi kocovinou a dehydratací, která souvisí s přítomností alkoholu v krvi (…). …). Pozitivní korelace mezi množstvím vypité vody a závažností kocoviny a žízní naznačují, že dehydratace a kocovina působí po požití alkoholu současně. Účinky kocoviny trvají dlouho, zatímco účinky dehydratace jsou mírné a krátkodobé. V článku se uvádí, že pití vody během kocoviny také kocovinu nezlepší.