Po staletí se spíže polských domácností plnily nejrůznějšími druhy domácího koření. Když se o pomerančové marmeládě nebo fíkovém džemu mohlo jen zdát, přišla na řadu známá polská zelenina.
Červená řepa je nejen přísadou do salátů, ale také základem jednoduché marmelády. Řeč je samozřejmě o cukrové řepě, která byla důležitou součástí polského zemědělství, zejména v oblastech Kujavska a Pomořanska. Tamní půda byla pro pěstování řepy příznivá, a proto zde vznikly četné cukrovary. Právě v těchto regionech má tradici výroba řepné marmelády.
Pochoutka z dávných dob
Marmeláda z červené řepy vznikla jako reakce na krizi, která vypukla během druhé světové války. Těžké životní podmínky nutily lidi hledat nové způsoby využití dostupných produktů. Červená řepa byla levná a dostupná, takže se rychle stala základní ingrediencí mnoha pokrmů. Používala se nejen do polévek a salátů, ale také k přípravě dezertů. Marmeláda z červené řepy byla nejen způsobem, jak zužitkovat přebytky, ale také zdrojem energie a vitaminů.
– Byla taková bída, že se využívalo všechno. Chodilo se na pole, trhalo se, co rostlo, a řepa tam byla vždycky. Marmeláda se dělala pro každou příležitost, každý den, prostě aby bylo co jíst,“ říkají míchači z mazovské obce Dobre a shromažďují informace potřebné k zařazení řepné marmelády na seznam tradičních výrobků ministerstva zemědělství.
Jedná se o zvláštní produkt se specifickou chutí. Je to dáno tím, že cukrová řepa má velmi sladkou, téměř bezbarvou chuť a lehkou zemitou příchuť. Pro vyvážení chuti se do marmelády často přidávaly kyselé odrůdy jablek, například šedá reneta, nebo citronová šťáva.
Marmeláda z červené řepy
Sladká, lehce zemitá chuť marmelády z červené řepy se velmi liší od tradičních džemů a konfitur. Je to zajímavý rozdíl oproti tradičním zavařeninám. Nejčastěji se podávala na chlebu nebo na plackách ze sraženého mléka, které nahrazovaly chléb.
Recept na marmeládu z červené řepy je převzat z Kroužku venkovských hospodyněk v Bronislawi (okres Radziejów).
Složení:
- 1 kg červené řepy,
- 3 šálky cukru,
- 2 kyselá jablka „szara reneta“.
Způsob přípravy:
- Postup: Červenou řepu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
- Vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Vaříme do změknutí.
- Když je řepa uvařená, scedíme vodu a nastrouháme ji na jemném struhadle.
- Přidáme cukr a smažíme asi 30-40 minut.
- Přidáme na kostičky nakrájená jablka a smažíme, dokud se neoddělí.
Horkou marmeládu plňte lžící do sterilizovaných suchých sklenic a dobře uzavřete. Odstavíme a necháme vychladnout dnem vzhůru. Můžete je také pasterizovat v hrnci. Dobrou chuť!