Po Vánocích jsem si udělala analýzu svých zásob koření. A samozřejmě musím jít nakupovat, protože jedno z nich bude v novém roce velmi potřebné. Zbyla z něj jen aromatická vůně ve sklenici a nic lepšího do čaje není.
Miluji jednoduchá řešení, která nacházím v kuchyni. Často jsou mnohem účinnější a levnější než ty z drogerie. Například když se přejídám a mám drobné zažívací potíže, vždycky si dopřeji hřebíčkový čaj. Působí jako balzám na trávicí systém.
Spojuje se s Vánocemi
Černý čaj bez přidaného cukru dobře funguje po těžkém jídle, protože urychluje uvolňování trávicích šťáv. Přidáním hřebíčku je nápoj ještě účinnější. Toto koření rádi používáme o Vánocích. Je důležitou přísadou do perníčků. Používá se také k plnění pomerančů, aby se po domě šířila nádherná vůně. Doporučuji ho přidávat do vývaru. Jaké jsou vlastnosti hřebíčku?
Napomáhá trávení
Na hřebíčku v první den nového roku nejvíce oceňuji to, že pomáhá trávení. Je všeobecně známo, že jíst pozdě večer je nezdravé. Hřebíček můžete rychle spařit v čaji a připravit si nápoj, který zmírní žaludeční potíže a udrží ho v chodu. Za zdraví prospěšné vlastnosti tohoto koření je zodpovědný Eugenol, který má protizánětlivé a antiseptické vlastnosti. Čaj s hřebíčkem pomáhá při nevolnosti a nadýmání.
Posiluje imunitní systém
Kromě podpory trávení hřebíček posiluje imunitní systém, zmírňuje migrénu a bolest zubů. Hřebíček má také vysoký obsah vitaminů A, K, E, D, C, vitaminů skupiny B a minerálních látek, jako je draslík, vápník, mangan, zinek, fosfor, sodík, kyselina listová, selen a hořčík.
Jak připravit čaj z hřebíčku?
Příprava čaje s hřebíčkem je velmi jednoduchá. Stačí přidat několik hřebíčků do šálku vroucí vody. Můžete je zalít společně s čajem nebo je přidat později, záleží na vašich preferencích. Nejúčinnější bude nálev bez cukru. Je také lepší používat sypaný čaj než čajové sáčky. Nápoj bude mít hlubokou kořeněnou chuť a rychle zmírní potíže v trávicím systému.