Udržování pánví v dobrém stavu prodlužuje jejich životnost a pomáhá předcházet nepředvídaným nehodám při manipulaci s potravinami.
Pánve jsou nepostradatelným nádobím v každé domácnosti, a pokud si chcete koupit kvalitní, jsou poměrně drahé. Péče o pánve je někdy složitá kvůli jejich povrchům. Často na nich ulpívají stopy po jídle a je obtížné je odstranit. Udržování v dobrém stavu prodlužuje jejich životnost a pomáhá vám vyhnout se nepředvídaným událostem při manipulaci s potravinami.
Při čištění pánve je však třeba vzít v úvahu řadu faktorů, které zajistí optimální hygienu a zabrání poškození nádobí. Začněme tím, že rozhodně není vhodné dávat pánev pod proud studené vody, když je její povrch ještě horký. Vzniklý prudký teplotní kontrast je pro materiály velmi škodlivý a urychluje jejich destrukci. Nejlepší možností je počkat, až pánev před čištěním přirozeně vychladne.
K odstranění stop po jídle byste nikdy neměli používat kovový flanel. Opakované tření pánve může kov poškrábat a poškodit jeho nepřilnavý povlak. Proto se k odstranění přichycených kousků doporučuje použít horkou vodu, speciální mýdlo a drhnoucí houbu. V případech, kdy jsou nečistoty velmi odolné, můžete do pánve nalít trochu vody a jedlé sody. Poté ji musíte nechat několik sekund vařit, aby se zbytky jídla odlouply a povrch bylo možné bez potíží vyčistit.
Je velmi důležité si uvědomit, že pánve nelze v žádném případě mýt v myčce nádobí. Ačkoli některé modely tvrdí, že díky svému složení jsou odolné vůči mytí v myčce, ve skutečnosti je tento spotřebič rychleji poškodí. Nadměrná teplota vody poškozuje povrch pánví a může je nakonec poškodit.