Troubu čistím domácím čističem na trouby. Hlavní přísadou jsou oblíbené kuchyňské zbytky

by Martin Černý

K vyčištění špinavé trouby nemusíte používat speciální chemikálie z obchodu. Stačí vám něco, co se v kuchyni často ztrácí a končí v koši. Málokdo ví, že jde o geniální čistič domácnosti.

Mnozí z nás už pravděpodobně stihli troubu po svátečním vaření pěkně zašpinit. Jde o odkapávající tuk z pečeného masa, koláče vytékající ze sklenic nebo jiné dobroty z trouby. Ale jak se ukazuje, nemusíte používat drsné chemikálie a čistit vnitřek trouby houbičkou, aby se leskla. Můžete jednoduše použít věci, které už máte v kuchyni a které byste normálně vyhodili. Málokdo ví, že tyto kuchyňské zbytky mají skvělé čisticí vlastnosti a během 15 minut rozpustí i tu nejodolnější špínu.

Jaký je nejlepší způsob čištění vnitřku trouby?

Obvykle k čištění trouby používáme nejrůznější chemikálie z obchodu, které jsou však často drahé a velmi žíravé pro naše ruce, oči a nos. Proto je rozhodně lepší nahradit je domácími prostředky a ušetřit přitom nějaké peníze, protože takový čisticí prostředek můžete získat prakticky zdarma. A to vše proto, že nebudete potřebovat jablečné slupky, které po konzumaci chutné dužiny ovoce stejně obvykle končí v odpadu.

Ale co je to za kuchyňský odpad, který vám umožní vyčistit špinavou troubu? Málokdo ví, že jablečné slupky obsahují kyselinu, která má antibakteriální, mírně bělící a protiplísňové vlastnosti, takže se skvěle hodí nejen k čištění samotného plechu na pečení, ale také k osvěžení celého vnitřku spotřebiče.

Jak vyčistit troubu pomocí jablečných slupek?

K čištění trouby pomocí jablečných slupek můžete použít jeden ze dvou způsobů.

Prvním z nich je položit je na plech a vložit do trouby předehřáté na 150 stupňů Celsia na přibližně 15-20 minut. Během této doby jablečná kyselina obsažená ve slupce vykoná svou práci a vám bude stačit jen chvíli počkat, než vše vychladne, a plech jemně otřít vlhkým hadříkem a poté jej osušit papírovou utěrkou.

Druhou možností je vyrobit si ze slupky loupák. K tomu stačí nasypat jablečné slupky do hrnce, zalít je vodou a vařit 30 minut. Směs nechte vychladnout, nalijte ji do lahvičky s rozprašovačem a domácí čistič je hotový. Tuto směs můžete použít nejen na čištění trouby, ale také kuchyňského dřezu, podlahy, dlaždic a dokonce i připálených hrnců a různých skvrn. Tekutinu nastříkejte, nechte 2-3 minuty působit a teprve poté setřete – takto funguje nejlépe.

Jak vyčistit připálenou troubu? Další domácí metoda

Pokud nepatříte mezi milovníky jablek a nemáte po ruce škrabku na jablka, existuje ještě několik domácích způsobů, jak vyčistit troubu. Z mnoha metod je nejoblíbenější pasta z jedlé sody a malého množství vody, kterou stačí nanést na zapečený plech a nechat působit asi 15 minut, poté opláchnout. Tato směs má nejen čisticí, ale také mírně abrazivní vlastnosti, takže bude fungovat jako drhnutí, které odstraní zbytky jídla a mastné stopy. Co se týče poměrů, je obtížné určit přesné množství obou ingrediencí, proto je nejlepší jednoduše nasypat jedlou sodu do misky a pomalu přidávat po lžičkách vody, dokud nezískáte konzistenci husté kaše.

You may also like

Leave a Comment