Tyto potraviny obsahují vysoce kvalitní bílkoviny, vápník, mastné kyseliny, bioaktivní peptidy, aminokyseliny a klíčové vitaminy.
Podle nedávné studie provedené týmem čínských vědců a zveřejněné v časopise Sleep Medicine může konzumace sýrů hrát roli při snižování rizika spánkové apnoe.
Ne všichni chrápající trpí spánkovou apnoe, ale tyto dva stavy jdou často ruku v ruce a čím hlasitější je chrápání, tím větší je pravděpodobnost, že trpíte spánkovou apnoe.
Více sýra – menší riziko apnoe
Podle studie existuje významný nepřímý vztah mezi konzumací sýrů a rizikem vzniku spánkové apnoe: větší konzumace sýrů je spojena s nižší pravděpodobností (o 28 %) vzniku této poruchy.
„Pochopení tohoto vztahu je klíčové,“ zdůrazňují vědci, kteří zkoumali 400 000 lidí ve Velké Británii. Analýza rovněž identifikovala několik biomarkerů, včetně testosteronu a diastolického krevního tlaku, jako mediátorů tohoto vztahu.
Postihuje 936 milionů lidí. „Spánková apnoe je běžná porucha charakterizovaná opakovanými přerušeními dýchání během spánku, což vede k fragmentaci spánku a různým nepříznivým zdravotním důsledkům, včetně kardiovaskulárních onemocnění, metabolických poruch a kognitivních poruch,“ vysvětlují autoři článku. Odborníci odhadují, že některou z forem této poruchy trpí na celém světě více než 936 milionů dospělých.
Dříve se chrápajícím doporučovalo, aby se vyhýbali mléčným výrobkům, včetně sýrů, zejména před spaním, protože se předpokládalo, že mohou problém zhoršit tím, že zvyšují produkci hlenu a ucpávají dýchací cesty.
Vědci však upozorňují, že sýr je bohatým zdrojem základních živin, včetně vysoce kvalitních bílkovin, vápníku, mastných kyselin, bioaktivních peptidů, aminokyselin a klíčových vitaminů, které jsou důležité pro celkové zdraví. Tyto látky obsažené v sýru mohou ovlivňovat metabolismus a kardiovaskulární zdraví – faktory, o nichž je známo, že souvisejí s rizikem vzniku spánkové apnoe.
„Tato zjištění poukazují na potenciál dietních intervencí ve strategiích veřejného zdraví, které by mohly snížit výskyt spánkové apnoe a s ní spojených zdravotních rizik,“ uzavírají autoři studie.