Důležité zajímavosti: Jak správně nastavit kávovar

by Martin Černý

Plně automatický kávovar je pro mnoho milovníků kávy nepostradatelný. Aby nápoj získal veškerou svou chuť, je důležité kávovar správně nastavit. Přečtěte si zde, jak to udělat a na co si dát pozor.

Pokud dáváte přednost pití kávy tak, jak se podává v kavárně, je plně automatický kávovar ideální volbou. Na rozdíl od běžného kávovaru s filtrem, který pouze ohřívá vodu a prochází jí kávový prášek, má plně automatický kávovar několik stanic, kterými nápoj prochází, aby získal veškerou svou chuť.

Celá kávová zrna, která jsou obvykle uložena v přiložené nádobě, jsou nejprve namleta. Poté se kávový prášek vloží do spařovací komory, kde se stlačí pro přípravu. Pomocí čerpadla a tlaku se pak horká voda v požadovaném množství protlačí přes slisovaný prášek, dokud se nedostane do šálku v podobě hotové kávy. Zbylá kávová sedlina putuje do tzv. nádoby na sedlinu, kterou lze použít k úklidu v domácnosti nebo jako hnojivo na zahradu.

Nastavení plně automatického kávovaru lze navíc měnit podle vlastních preferencí, což zajistí dokonalou chuť kávy.

Nastavení plně automatického kávovaru – co je třeba zvážit

Automatický kávovar má spoustu nastavení, kterými si můžete kávu přizpůsobit podle svých představ.

Chcete-li si kávu přizpůsobit podle svých preferencí, musíte věnovat pozornost následujícím bodům:

Velikost mletí

V závislosti na tom, jak jemně nebo hrubě jsou zrna namleta, ovlivňuje velikost mletí intenzitu kávy. Mnoho kávovarů nabízí tři až sedm nastavení, pomocí kterých lze zrna namlít buď velmi nahrubo, nebo velmi najemno. Tip: Je téměř nemožné zobecnit chutě, proto doporučujeme vyzkoušet každé mletí jednou. Díky tomu zjistíte, jak silnou nebo jemnou kávu preferujete.

Teplota a doba spařování

Dalším důležitým parametrem je teplota a doba spaření v automatickém kávovaru. Ty totiž určují, jak bohatá bude chuť kávy. Například teplota spaření běžné kávy se pohybuje mezi 86 a 96 °C, zatímco espresso vyžaduje teplotu spaření mezi 92 a 96 °C, aby káva získala bohatou chuť.

Pokud je káva příliš hořká nebo kyselá, může to být způsobeno nesprávným mletím nebo dobou přípravy. Například káva s malým mletím by se měla kvůli většímu povrchu vařit krátce, protože se z ní rychleji uvolňují látky obsažené v zrnech, jako jsou hořké látky a třísloviny; tyto látky mimo jiné dodávají kávě nepříjemnou chuť. Hrubě mletá káva by se naopak měla připravovat delší dobu. Pokud se však jemně i hrubě mletá zrna vaří příliš dlouho, vyloučí se příliš málo složek a káva získá vodnatou chuť a pouze řídkou pěnu.

Nemusíte však pokaždé nastavovat teplotu a čas. Mnoho kávovarů již má přednastavené režimy přizpůsobené konkrétnímu druhu kávy. Pokud však chcete latte macchiato s bohatší chutí kávy, můžete prodloužit dobu spařování. Pokud chcete jemnější chuť, můžete dobu spařování zkrátit.

Množství vody a kávy

Kromě mletí, doby spaření a teploty závisí chuť kávy také na množství přidané vody. Teprve tehdy se chuť kávy plně rozvine.

Přidáním příliš velkého množství vody se uvolní příliš mnoho hořkých látek v prášku. V důsledku toho se chuť kávy stává hořkou a nevýraznou. Čím více kávového prášku se přidá, tím je chuť bohatší. Poznámka: Mnoho kávovarů má obvykle třístupňové nastavení, kterým lze upravit množství kávy podle chuti.

Evropská asociace pro speciální kávu doporučuje poměr 60 g kávy na 1 litr vody. Pro 200 ml šálek je tento poměr 12 gramů.

V zásadě však všechny úpravy závisí na osobní chuti a individuálních preferencích. Pokud si nejste jisti, vyplatí se vyzkoušet různá nastavení, abyste našli ideální kávu.

You may also like

Leave a Comment