Filtrovaná káva, espresso, french press: vědci z Harvardu odhalili, která káva je obzvláště prospěšná pro zdraví.

by Martin Černý

Filtrová káva, french press nebo espresso: mnoho lidí nemůže začít ráno bez kávy. Způsob její přípravy však může rozhodnout o tom, která káva je nejzdravější.

S mlékem, kondenzovaným mlékem, dokonce i se smetanou, nebo úplně načerno – s bílým nebo hnědým cukrem, se sladidlem nebo v čisté podobě?

To, jak pijete kávu, může mít zásadní vliv na její zdravotní účinky.

Tým vědců pod vedením odborníka na výživu Waltera C. Willetta, lékaře-epidemiologa z Harvard Medical School a vedoucího katedry výživy na Harvard School of Public Health, ve své studii zjistil, že způsob přípravy má stejně velký vliv na to, jak je káva zdravá.

Každodenní pití kávy: zdravé, nebo škodlivé?

Ranní káva je pro mnoho lidí nezbytná.

Filtrovaná káva, espresso, french press: vědci z Harvardu odhalili, která káva je obzvláště prospěšná pro zdraví.

Dlouhou dobu měla káva, konzumovaná denně a ve velkém množství, špatnou pověst.

Mělo se za to, že podporuje kardiovaskulární onemocnění, zvyšuje krevní tlak a má překyselující účinek.

Willetta a jeho kolegům se ve své studii podařilo zjistit, že správný druh kávy je naopak zdraví prospěšný. Denní pití kávy může dokonce prodloužit život.

Závěr studie: Takto byste si měli připravovat kávu.

Ranní káva je pro mnoho lidí nezbytná.

Filtrovaná káva, espresso, french press: vědci z Harvardu odhalili, která káva je obzvláště prospěšná pro zdraví.

Podle vědců není nejzdravější káva pečlivě uvařené espresso nebo káva s gurmánskou portafilterovou smetanou, ale obyčejná filtrovaná káva .

Kromě toho, že vám pomůže zhubnout, protože omezuje chuť k jídlu a zrychluje metabolismus, vědci zjistili i další zdravotní výhody:

  • Filtrovaná káva snižuje hladinu cholesterolu,
  • zvyšuje analgetický účinek tablet,
  • má protizánětlivý účinek,
  • chrání před některými druhy rakoviny (kůže, prsu a prostaty),
  • snižuje riziko některých jaterních onemocnění (fibrózy a cirhózy) a
  • snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Dřívější studie stejného výzkumného týmu z roku 2006 zjistila, že mírná konzumace kávy rovněž snižuje riziko vzniku cukrovky II. typu.

Káva obsahuje důležité antioxidanty a minerály

Káva obsahuje mnoho sekundárních rostlinných látek, jako jsou polyfenoly a alkaloidy.

Jedná se o důležité antioxidanty, které mají protizánětlivé účinky a chrání před volnými radikály, které poškozují strukturu buněk a podílejí se na vzniku různých onemocnění (včetně rakoviny a kardiovaskulárních chorob).

Káva má také vysoký obsah hořčíku, draslíku a vitaminu B3.

Celkově tedy může mít pozitivní vliv na zdraví střev a také na metabolismus cukrů a tuků.

Proč je filtrovaná káva tak zdravá?

Kromě těchto prospěšných složek mohou při pražení zrn vznikat i škodlivé látky. Proto je příprava kávy tak důležitá.

Nefiltrované druhy, jako je káva z french pressu nebo káva tureckého typu, obsahují tzv. diterpeny, které zvyšují hladinu cholesterolu.

Vychvalované šetrně připravované espresso obsahuje také menší, ale stále mírné množství škodlivých látek. I v tomto případě zůstává v šálku část kávové sedliny, která se často pije spolu s kávou.

Podle studie zvyšuje špatný LDL cholesterol riziko kardiovaskulárních onemocnění při pití jiné než filtrované kávy až o 11 % (při konzumaci šesti šálků denně).

Nefiltrovaná káva je tedy nebezpečná zejména pro osoby s lipometabolickými poruchami.

Nepijte příliš mnoho kávy

Ti, kdo pijí filtrovanou kávu, se nemusí obávat jejího množství. Plné tři až pět šálků denně je stále považováno za zdravé. Roli samozřejmě hraje také síla a pražení.

To, jak hořkou kávu vnímáte, závisí částečně na vašich genech. Některým lidem chybí určité receptory, které vnímají hořkost, takže kávu vnímají jako mírnější než ti, kteří tyto receptory mají.

You may also like

Leave a Comment