Čištění připálených pánví domácími prostředky: tři tipy

by Martin Černý

Pouhé mytí nádobí často nestačí k odstranění připálených zbytků jídla v hrncích a pánvích. V takových případech se mnoho lidí uchyluje k domácím prostředkům.

Pokud se na pánvi něco připálilo, často na ní zůstávají trvalé zbytky, které však lze obvykle odstranit domácími prostředky.

Zbytky připáleného jídla na pánvi: čištění octem a solí

V mnoha případech je odstranění připáleného jídla z hrnců a pánví velmi jednoduché: Přidejte do pánve lžíci soli a dvě lžíce octa a vařte, dokud se saze nerozpustí. Nezapomeňte otevřít okna, aby výpary mohly unikat. Poté hrnce a pánve důkladně opláchněte a otřete.

Čištění připálených hrnců vídeňským vápnem

Připálené hrnce lze vyčistit také pomocí vídeňského vápna. Za tímto účelem nalijte na dno hrnce malé množství vody, poté na něj nasypte dvě nebo tři polévkové lžíce vídeňského vápna a nechte působit asi hodinu – poté lze nečistoty jednoduše odstranit houbičkou.

Čištění špinavých pánví pomocí prášku do pečiva

Jiní doma používají trochu prášku do pečiva, aby byly připálené pánve opět čisté. Je to proto, že jedlá soda, kterou obsahuje, rozpouští zbytky připáleného jídla na pánvi. Za tímto účelem nasypte malé množství jedlé sody (ne více než čajovou lžičku) na dno pánve tak, aby bylo lehce pokryto, přidejte trochu vody a krátce zahřejte. Směs nechte působit asi hodinu. Po této době lze připálené potraviny obvykle snadno odstranit.

You may also like

Leave a Comment