Již mnohokrát jsme hovořili o tom, jak je důležité mít lednici správně uspořádanou, aby se potraviny udržely v dobrém stavu a pomohly rozložit chlad. Každá police je navíc určena pro určitý typ potravin a v případě másla (a dalších podobných produktů) je nejlepší umístit je na prostřední nebo horní polici, kde je teplota obvykle konstantnější a stabilnější.
Ne každý si však uvědomuje nebezpečí, které hrozí, pokud je sklenice (nebo jiná nádoba) s máslem (a dalšími podobnými výrobky) již započata v chladničce, a to i v nejlepším skladovacím prostoru. Běžnou praxi popisuje tento potravinářský inženýr.
Je to běžná praxe, před kterou varuje potravinářská inženýrka Mariana Zapien. Řeč je o výrobcích, jako jsou sýry, máslo, margarín, některé jogurty….. a proto je třeba být mimořádně opatrný.
V mnoha případech, když máslo, tavené sýry nebo jiné výrobky otevřeme, skladujeme je v lednici s napůl otevřeným hliníkovým víčkem. Zapien varuje, že je to nežádoucí.
Obvykle se jedná o potraviny, které se nespotřebovávají okamžitě, proto by měly být v lednici uchovávány v dobrém stavu. Jakmile však ochranné hliníkové víčko, které slouží k jejich uzavření, odstraníte, je lepší je vyhodit.
Podle odborníka: „Ponechání fóliového víčka na potravině podporuje růst mikroorganismů“. Pokud necháte víko z fólie napůl otevřené, dostane se na potraviny vlhkost: „To umožňuje růst bakterií, kvasinek nebo plísní a kontaminaci potravin, což může vést k jejich rychlému zkažení.“
Častou chybou je ponechání víka přilepeného na jednom okraji, kdy se olej (nebo jiný výrobek) při každé konzumaci znovu otevírá a zavírá. Nejlepší je hliníkové víko zcela odstranit a ponechat pouze plastové víko.
Jak skladovat máslo
Jedním ze způsobů, jak dobře skladovat máslo, je zabalit ho do potravinářské fólie, silikonového nebo včelího papíru. Hliníkovou fólii raději nepoužívejte, protože může urychlit proces oxidace.
Pokud nechcete používat plastovou nádobu, můžete použít misku na máslo. Tyto nádoby pomáhají lépe uchovat máslo, protože udržují jeho tuk v dobrém stavu, déle uchovávají jeho chuť a vůni a chrání ho před vnější vlhkostí, protože mnoho modelů má dokonce vzduchotěsné víko a podnos, což usnadňuje jejich používání.
Nezapomeňte nádobu na máslo umístit na chladné místo, mimo dosah zdrojů tepla, přímého světla a silných pachů, abyste zajistili jeho co nejlepší uchování.