Houbička na nádobí je věc, kterou má každá kuchyně a bez které si mytí nádobí lze jen těžko představit. Můžete je koupit jednotlivě, ve dvojitém balení nebo ve více baleních. Houbičky jsou obvykle barevné, ale jak se ukazuje, ne proto, aby v kuchyni vypadaly hezky, ale aby byl jasný jejich účel.
Každá barva znamená jiný účel
Na barvě houbičky na nádobí skutečně záleží. Výjimkou jsou ty nejlevnější, které se kupují v multipackách – v takovém případě má jejich barva pouze dekorativní význam. Pokud si však vyberete dražší a kvalitní houbičku, vyplatí se věnovat pozornost její barvě, protože určitá barva znamená určité použití. Každá barva má jiný účinek, proto se vyplatí je znát a používat je podle určení.
Modrá houba
Tato barva je ze všech barev nejjemnější – je vhodná k čištění například porcelánu, který je známý svou křehkostí a jemností. Na obtížnější skvrny se tato houbička nehodí.
Žlutá houba
Velmi oblíbená a často kupovaná. Věděli jste však, že by se měla používat především na čištění skla, mytí sklenic a skleniček?
Zelená houba
Nejměkčí a nejtvrdší, takže je vhodná na nejodolnější nečistoty. Je nejtvrdší ze všech dostupných barev, takže si poradí i s těmi nejodolnějšími a zaschlými zbytky jídla nebo silnými vrstvami mastnoty. Lze ji použít i na mytí nádobí, ale nezapomeňte, že může poškrábat choulostivější nádobí.
Červená a růžová
Houbičky v těchto barvách jsou nejuniverzálnější a nejbezpečnější. Jsou vhodné pro čištění obtížnějších a odolnějších nečistot, ale jsou jemnější než zelené. Použitím červené nebo růžové houbičky minimalizujete riziko poškrábání nádobí a budete mít jistotu, že důkladně vyčistíte odolnou špínu.