Často se stává, že se pánev v důsledku používání připálí. Místo toho, abyste se uchýlili k drahým chemikáliím, vyplatí se znát několik domácích triků, jak odstranit připálený tuk a zbytky jídla.
Připálená pánev je problémem v mnoha domácnostech. Často se setkáváme s tím, že při smažení vytéká tuk a zanechává nesmazatelné stopy. Při vaření, kdy je teplota příliš vysoká, se připalování stává nevyhnutelným – zejména pokud zapomeneme jídlo zamíchat. Časem se na dně a stěnách pánve usazují nečistoty, které způsobují trvalé poškození povrchu.
Špinavá pánev nejen kazí estetický vzhled kuchyně, ale ovlivňuje i její životnost. Abyste se takovým situacím vyhnuli, je třeba kuchyňské vybavení pravidelně čistit a udržovat. Naštěstí existují domácí metody boje proti nečistotám.
Vyčistěte pánev vaječnými skořápkami
Pokud vám z nějakého důvodu zbyly vaječné skořápky, nevyhazujte je. Budou se vám hodit při čištění připálené pánve. Nejenže je to levné, ale také mimořádně účinné.
Spolehlivé způsoby čištění pánve. S tímto úkolem si poradíte během chvilky
Stačí si sehnat skořápky ze tří nebo čtyř vajec, které důkladně rozdrtíte v mixéru, až se po nich zapráší. Vysypte je na navlhčený povrch nahřáté misky. Přidejte také několik kapek prostředku na mytí nádobí nebo citronové šťávy.
Prach ze skořápek jemně vetřete do spálených míst, nejlépe houbičkou na mytí nádobí. Netlačte však příliš silně, abyste nepoškodili povlak na nádobí. Po chvíli tření opláchněte pánev teplou vodou a umyjte ji jako obvykle.
Domácí prostředky na připálenou pánev
Jedním z nejoblíbenějších způsobů čištění připálené pánve je použití bílého octa a jedlé sody. Na dno pánve rozsypte jedlou sůl a zalijte ji prostředkem na mytí nádobí. Poté ji přikryjte papírovou utěrkou a zalijte bílým octem, aby se vše dobře vsáklo. Asi po 30 minutách byste měli být schopni nečistoty snadno odstranit. Stačí ji pouze setřít.
Další netradiční metodou je použití kečupu. Rajčatový protlak je díky obsahu octa a kyseliny citronové účinný při řešení popálenin. Stačí ho nalít na povrch pánve, přidat trochu vody a zahřát na mírném ohni, aniž by došlo k varu. Po hodině pánev opláchněte vodou a otřete hrubou houbou.