Uvědomíte si, že med není vhodný k jídlu. Ztrácí všechny své vlastnosti

by Martin Černý

Může se med zkazit? Ano, může! Ale ne vždy víme, zda se tak již stalo, nebo zda je stále vhodný k jídlu. Zde je návod, jak to zjistit.

Kolik medu lze skladovat

V některých domácnostech zmizí litrová sklenice medu mrknutím oka a mnohem hůře se skladuje. Častěji však po něm čas od času sáhneme a spoléháme na jeho trvanlivost. Slušný med však není levný a stojí za to se snažit, aby nám v kuchyni vydržel co nejdéle .

Med je naštěstí velmi trvanlivý produkt. Při správném skladování může vydržet až tři roky. V případě medu s přísadami se hovoří dokonce o dvou letech skladování. Jaké podmínky jsou však pro to vhodné?

Uvědomíte si, že med není vhodný k jídlu. Ztrácí všechny své vlastnosti

Jak skladovat med

Med není třeba skladovat v lednici. Je chráněn přirozeně díky svým antibakteriálním vlastnostem. Stačí mu teplota nižší než 18 stupňů, tedy například zastíněná skříň na chladném místě. Pro jistotu jej můžete zabalit do tmavého sáčku, aby stěnami sklenice nepronikalo světlo.

Nejdůležitější je, aby byl med čistý. Do sklenice nikdy nevkládejte použitou lžičku, která byla v kontaktu s jinými potravinami– může se v ní uchytit plíseň. Okamžitý účinek bude mít i olizování lžičky – sliny obsahují enzymy, které spouštějí proces kvašení. Tak se může med zkazit.

Jak poznat zkažený med

Jak poznáte, že med již není vhodný ke konzumaci? Určitě ne podle toho, že nabývá tuhé podoby. Krystalizace medu je přirozená a nevyhnutelná. Probíhá postupně, takže med bude po určitou dobu tuhý jen částečně.

Stejně tak ne všechna pěna na víčku sklenice je důvodem k obavám. Z medu mohou unikat vzduchové bubliny, ačkoli v době uzavření sklenice se již často odpařily. Přetrvávající pěna a kyselost v chuti a vůni je však známkou toho, že med začal kvasit. Zkvašený med již není vhodný ke konzumaci v syrovém stavu.

Lze jej použít? Částečně. Včelaři doporučují zkažený med zahřát na 80 stupňů. Tím zahubíme kvasinky a získáme špatný med bez chuti. Lze ho použít do tinktur, ale nepovažuje se za vhodné sladidlo do čajů a limonád.

Uvědomíte si, že med není vhodný k jídlu. Ztrácí všechny své vlastnosti

You may also like

Leave a Comment