V chřipkovém období pijte zlaté mléko. Jeden šálek denně posílí váš imunitní systém.

by Martin Černý

S přicházejícím chladným počasím není špatný nápad podpořit svůj imunitní systém nápojem vytvořeným podle ájurvédské tradice. Stačí přidat koření do mléka, které už možná máte v kuchyňské skříňce. Vytvoří chuťově výrazný nálev, který má mnoho zdraví prospěšných účinků. Je ideální pro zimní večery.

V Indii se zlaté mléko, známé také jako kurkumové mléko, pije k léčbě nachlazení již po staletí. Jak název napovídá, hlavní složkou tohoto nápoje je kurkuma. Přidává se do něj i další koření, které nápoji dodává jedinečnou chuť a vůni. Přečtěte si o blahodárných vlastnostech zlatého mléka a přesném receptu na jeho přípravu. Začněte tento nálev pít hned teď a vyhněte se chřipce.

Zlaté mléko nejen při nachlazení – užitečné vlastnosti

Pravidelná konzumace zlatého mléka podporuje imunitní systém, což je velmi důležité na podzim a v zimě, kdy častěji onemocníme nachlazením. To vše díky kurkumě s jejími protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi. Tělo se bleskově vypořádá s mikroorganismy – můžeme se spolehnout na rychlé zotavení.

Kromě toho kurkuma nejen napomáhá trávení, ale také stimuluje uvolňování gastrinu a dalších enzymů, které ovlivňují správnou funkci trávicího systému. Zázvor obsažený v tomto nápoji zase zmírňuje veškeré potíže spojené s trávením. V kombinaci se skořicí má vliv na snížení hladiny cukru v krvi.

Zlaté mléko se vyplatí pít, protože snižuje zánět v těle, což je důležité pro lidi s chronickými onemocněními kloubů, jako je revmatoidní artritida.

Konzumaci tohoto nápoje doporučujeme také pro zlepšení pohody. Je považováno za antistresový prostředek, který podporuje relaxaci a dobrý spánek. Vyplatí se ho pít zejména večer.

Ne každý však může pít mléko s kurkumou. Nedoporučuje se lidem, kteří jsou alergičtí na některou z jeho složek, a také těhotným a kojícím ženám. Neměli by ji také konzumovat lidé se žlučovými kameny, žaludečními chorobami a poruchami srážlivosti krve.

Recept na zlaté mléko

Chcete-li připravit studený nápoj, nejprve v hrnci ohřejte sklenici jakéhokoli mléka – může to být jak kravské, tak rostlinné mléko, například kokosové nebo mandlové. V další fázi přidáme hlavní přísadu, kurkumu, – stačí jedna čajová lžička tohoto koření. Pro lepší trávení je vhodné do nálevu přidat špetku černého pepře a trochu kokosového oleje.

Poté postupně přidáváme další koření – zázvor, skořici a kardamom pro zvýraznění chuti a zdravotních účinků. Nakonec nápoj důkladně promícháme a ještě několik minut povaříme.

Po vychladnutí můžeme do zlatavého mléka přidat med. Ten nápoji dodá nejen sladší chuť, ale také poskytne tělu další zdraví prospěšné látky. Toto přírodní sladidlo také posiluje imunitu a zmírňuje příznaky nachlazení.

You may also like

Leave a Comment