Máme tendenci považovat nejrůznější zbytky jídla za odpad, se kterým se již nedá nic dělat. A přestože stále více lidí maniakálně využívá zeleninové nebo ovocné slupky, stále existují i nezjevné „odpady“, které lze využít podruhé. A káva je jedním z nich, zejména když jsou chodníky pokryté sněhem nebo mrznoucím deštěm.
Kávová sedlina není jen zbytek z ranního šálku kávy. Je to užitečná součást domácích peelingů, hnojiv nebo například způsob, jak osvěžit obsah lednice. Kromě toho je stále častěji vidět kávovou sedlinu rozsypanou na ulicích. Jedná se o účelné a smysluplné jednání. Podívejte se na podrobnosti níže.
Místo soli posypte chodník kávovou sedlinou.
Kávová sedlina může být účinnou náhradou soli, která se běžně používá proti náledí na chodnících. Sůl je sice hojně používaná, ale škodí životnímu prostředí i vašim botám. Na rozdíl od soli nemá kávová sedlina negativní vliv na rostliny ani na materiály obuvi. Navíc je zdarma, protože můžete použít zbytky připravené kávy. Chcete-li ji použít, jednoduše ji nasypte na zledovatělý povrch – působí podobně jako sůl. Skvěle se hodí také na kluzké schody, terasy a balkony. Tuto ekologickou metodu již zavedlo několik měst v Polsku i ve světě. Bude možné toto řešení rozšířit v širším měřítku? Můžeme jen doufat! Než použijete kávovou sedlinu na zasněžený chodník, musíte se ujistit, že je dobře připravená.
Jak správně usušit kávovou sedlinu?
Nejprve je třeba kávovou sedlinu shromáždit. Lze ji umístit do nádoby a několik dní skladovat. Aby se zabránilo vzniku plísní, je třeba kávovou sedlinu důkladně vysušit. Proces sušení je jednoduchý: jednoduše rozprostřete kávovou sedlinu na noviny nebo papírovou utěrku a umístěte ji na teplé a větrané místo. Když je kávová sedlina suchá, je ideální pro skladování a další použití.