Plechy na pečení nemají před svátky nejjednodušší život. Někde se něco zapotí, někde se něco připálí, a v důsledku toho kuchyňské doplňky volají do nebe o pomstu. Neměli byste se však uchylovat k poslední možnosti a házet je do koše.
Trouba je jedním z nejčastěji používaných spotřebičů v domácnosti a s ní přichází i plech na pečení. Do vnitřku spotřebiče se proto snadno dostanou nečistoty a pachy. Aby vám plech na pečení vydržel co nejdéle, vyplatí se dbát na jeho řádné čištění. Pravidelné čištění a údržba pekárny chleba je samozřejmě důležitá, ale ne vždy jde vše podle plánu. Zde přicházejí na pomoc 3 jednoduché prostředky, které má každý ve své skříni.
Jak vyčistit plech na pečení?
I když je v obchodech k dostání mnoho přípravků, vyplatí se začít s domácím. Vyrobíte ho přímo na místě, z produktů, které máte v kuchyni. Předehřejte troubu na 50-60 stupňů Celsia. Ve velké míse připravte roztok jedlé sody, šálku prostředku na mytí nádobí a ¾ šálku octa a promíchejte do pěny.
Vypněte troubu a pomocí kartáče naneste pěnu na plech a další vnitřní části trouby. Nechte působit přes noc. Ráno plech na pečení opláchněte vodou a vnitřek otřete vlhkou houbičkou. Předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia, aby zcela vyschla.
Levné a účinné čištění bez chemikálií
Jedlá soda je přírodní abrazivo, které pomáhá odstranit odolnou špínu, ocet působí jako odmašťovadlo a dezinfekční prostředek, který neutralizuje nepříjemné pachy, a prostředek na mytí nádobí zlepšuje čištění tím, že rozpouští mastnotu a usnadňuje oplachování.
Díky zahřáté troubě složky směsi lépe pronikají do nečistot a ty se snáze odstraňují. Je to jednoduchý, levný a účinný způsob, jak vrátit sklenicím jejich dřívější lesk. Většinu potřebných ingrediencí najdete ve své kuchyni, takže zbývá jen vyzkoušet tuto metodu.