Tyto potraviny uchovávejte mimo troubu. Můžete zničit jejich chuť

by Martin Černý

Od mrkve přes dýni až po zelí – sezónní zelenina se na plechu promění v křupavé pochoutky. Mohlo by se zdát, že trouba je všestranná, ale je to tak? Přinášíme seznam potravin, které je nejlepší držet mimo žár a temnotu trouby.

Mražené potraviny

Zmrazené potraviny, jako je kuře nebo zapékané pokrmy, se mohou zdát jako ideální kandidáti na rychlý ohřev v troubě. Bohužel cesta z mrazáku do trouby bez rozmrazení může skončit kulinářským zklamáním. Abyste se vyhnuli tomu, že skončíte se suchým pokrmem bez chuti, vyplatí se být trpělivý a věnovat rozmrazování čas.

Vejce

Ačkoli se myšlenka pečení vajec v troubě může zdát originální, nese s sebou určité riziko. Vaječný bílek se začíná srážet při 62 °C, ale v troubě tento proces trvá mnohem déle než v hrnci s vařící vodou. Při teplotě 200 stupňů Celsia je čekací doba přibližně 9-12 minut. Důležité je nepropásnout okamžik a nenechat páru uniknout po 20 minutách, což může vést nejen k nepořádku v kuchyni, ale také ke ztrátě výrobku.

Pečené pochoutky

Pečené pokrmy mohou být zdravější alternativou ke smaženým, ale konečný výsledek není vždy tak uspokojivý. Pečené potraviny, jako jsou řízky nebo nugety, ztratí svou křupavost, pokud se je rozhodnete péct. Trouba je sice skvělá pro udržení teploty, ale tradiční pečení je lepší pro dosažení požadované textury.

Zelenina vařená v páře

Brokolice, fazolky a další zelenina, kterou obvykle připravujeme v páře, může v troubě ztratit svou křehkost a šťavnatost. Trouba nevytvoří podmínky potřebné k zachování jasné barvy a chuti této zeleniny. Proto bychom neměli zanedbávat tradiční způsoby vaření, které zachovají všechny výhody těchto užitečných surovin v našem jídelníčku.

You may also like

Leave a Comment