Díky levnému domácímu prostředku bude vaše trouba opět čistá

by Martin Černý

Čištění trouby po delším používání je pěkná fuška. Připálené zbytky jídla a mastné skvrny se odstraňují obzvlášť obtížně. Levný domácí prostředek však může pomoci a zbavit se i odolných skvrn.

K čištění trouby nemusíte vždy používat agresivní čisticí prostředky. Domácí spotřebiče lze snadno vyčistit pomocí jednoduchých domácích prostředků.

Obzvláště účinná je například jedlá soda, která dokáže odstranit i odolné skvrny.

Čištění trouby pomocí jedlé sody – jak to funguje

  1. Nejprve vyjměte z trouby všechny plechy a rošty na pečení. To vám usnadní nanášení prášku na čištěná místa.
  2. Poté smíchejte jeden balíček prášku do pečiva (přibližně 16-17 g) se čtyřmi lžícemi vody. Dbejte na to, aby konzistence zůstala krémová a nebyla příliš řídká – tehdy bude aplikace nejúčinnější.
  3. Poté pastu naneste na znečištěná místa a nechte ji působit přibližně 60 minut. Pokud je vaše trouba velmi znečištěná, doporučuje se nechat domácí prostředek působit několik hodin.
  4. Nakonec odstraňte prášek do pečiva ze znečištěných míst vlhkou houbou.

Jak se vyhnout znečištění trouby

  • Při vaření nebo pečení v troubě vždy používejte pečicí papír a dostatečně velké a vysoké nádobí. Zabráníte tak tomu, aby se zbytky jídla dostaly na stěny nebo odkapaly na podlahu trouby.
  • Zbytky jídla a mastné skvrny vždy otřete ihned po použití trouby. Zabráníte tak dalšímu ulpívání zbytků a jejich pozdějšímu obtížnému odstraňování.
  • Pokud se vám nepodaří odstranit silně připálené skvrny ani pomocí prášku do pečiva, doporučuje se někdy použít speciální čisticí prostředky na trouby. Ty jsou však často škodlivé pro životní prostředí, a proto by se měly používat jen příležitostně.

You may also like

Leave a Comment