Čištění trouby po delším používání je pěkná fuška. Připálené zbytky jídla a mastné skvrny se odstraňují obzvlášť obtížně. Levný domácí prostředek však může pomoci a zbavit se i odolných skvrn.
K čištění trouby nemusíte vždy používat agresivní čisticí prostředky. Domácí spotřebiče lze snadno vyčistit pomocí jednoduchých domácích prostředků.
Obzvláště účinná je například jedlá soda, která dokáže odstranit i odolné skvrny.
Čištění trouby pomocí jedlé sody – jak to funguje
- Nejprve vyjměte z trouby všechny plechy a rošty na pečení. To vám usnadní nanášení prášku na čištěná místa.
- Poté smíchejte jeden balíček prášku do pečiva (přibližně 16-17 g) se čtyřmi lžícemi vody. Dbejte na to, aby konzistence zůstala krémová a nebyla příliš řídká – tehdy bude aplikace nejúčinnější.
- Poté pastu naneste na znečištěná místa a nechte ji působit přibližně 60 minut. Pokud je vaše trouba velmi znečištěná, doporučuje se nechat domácí prostředek působit několik hodin.
- Nakonec odstraňte prášek do pečiva ze znečištěných míst vlhkou houbou.
Jak se vyhnout znečištění trouby
- Při vaření nebo pečení v troubě vždy používejte pečicí papír a dostatečně velké a vysoké nádobí. Zabráníte tak tomu, aby se zbytky jídla dostaly na stěny nebo odkapaly na podlahu trouby.
- Zbytky jídla a mastné skvrny vždy otřete ihned po použití trouby. Zabráníte tak dalšímu ulpívání zbytků a jejich pozdějšímu obtížnému odstraňování.
- Pokud se vám nepodaří odstranit silně připálené skvrny ani pomocí prášku do pečiva, doporučuje se někdy použít speciální čisticí prostředky na trouby. Ty jsou však často škodlivé pro životní prostředí, a proto by se měly používat jen příležitostně.