V müsli, ve smoothies nebo jako slané placičky k obědu – ovesné vločky jsou dnes mega módním trendem. Jak zdravá je tato superpotravina ve skutečnosti? Na co byste měli při každodenní konzumaci ovesných vloček pamatovat a kdo by se jim měl vyhnout?
Ovesné vločky jsou součástí lidské stravy již po staletí, zejména v Evropě. V současnosti je považována za superpotravinu a internet je plný receptů a dietních rad, které doporučují jíst ovesné vločky každý den.
Co přesně tedy ovesné vločky jsou?
Vyrábí se ze syrového ovsa: Oves se nejprve očistí od stébel a spaří a poté se několik hodin upravuje párou a následně suchým teplem. Tím se vytvoří charakteristická oříšková chuť. Při tepelné úpravě se navíc oslabuje aktivita některých enzymů, tzv. lipáz. Tím se zabrání žluknutí a hořké chuti během skladování.
Poté se oves oddělí od slupek a pod vysokým tlakem se zploští: výsledkem jsou celozrnné vločky, které si zachovávají většinu živin. Proto není žádný zvláštní důvod, proč ovesné vločky nejíst každý den.
Existují tři různé druhy:
- Zrnité neboli hrubé vločky se vyrábějí z celých zrn ovsa, jsou chuťově poměrně tvrdé a po namočení a uvaření nejpomaleji bobtnají.
- Měkké neboli jemné vločky se vyrábějí z ovesných vloček (jemně nasekaných ovesných zrn) a bobtnají rychleji.
- Rozpustné vločky jsou válcované z ovesné mouky, po rozmíchání v tekutině se ihned rozpouštějí a dají se pít.
Výživové látky a nutriční hodnota ovesných vloček
Ovesné vločky obsahují asi 70 % komplexních sacharidů, jsou také dobrým zdrojem bílkovin (15 %) a mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a rozpustné vlákniny.
Ovesné vločky obsahují také velké množství minerálních látek a vitaminů: železo, fosfor, hořčík, vápník, zinek a také vitamin B1, vitamin B6 a vitamin E.
Obsah kalorií v tomto produktu je 350 kilokalorií na 100 gramů. To však není důvod k obavám, protože: Ovesné vločky jsou celozrnný výrobek s velkým množstvím komplexních sacharidů a vlákniny. Tělo proto potřebuje poměrně dlouhou dobu na to, aby vločky strávilo, a hladina cukru v krvi stoupá pomalu. Díky tomu vás porce ovesných vloček zasytí na dlouhou dobu a nemáte na ně chuť.
Co se děje v těle, když jíte ovesné vločky každý den
- Zlepšuje se trávení: vláknina, kterou obsahuje, bobtná ve střevech a zvětšuje objem stolice. Měli byste však pít hodně tekutin, aby vláknina mohla nabobtnat.
- Ovesné vločky zkrášlují pokožku, vlasy a nehty: živiny, které obsahují – biotin, zinek, křemík a měď – jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy a nehty.
- Nervový systém a metabolismus posiluje díky vitamínům skupiny B, které obsahuje.
- Díky obsaženým minerálům ovesné vločky pomáhají vytvářet krev a posilovat kosti.
Jako u všeho, i zde záleží na dávce. I když ovesné vločky mohou být zdraví prospěšné každý den, čím vyváženější a pestřejší je vaše strava, tím lépe!
Správná kombinace ovesných vloček: Nejlepší způsob jejich konzumace
Ovesné vločky jsou nejen velmi oblíbené, ale také velmi všestranné: ať už sladké, nebo slané, každý si z nich něco vybere. Při jejich přípravě je však třeba mít na paměti několik věcí:
- Aby se vstřebalo co nejvíce železa, měly by být ovesné vločky namočené – nejlépe dokonce přes noc: namáčením se částečně zničí látky, které brání vstřebávání železa (fytáty).
- Pokud ráno rádi pijete kávu nebo černý čaj, měli byste před konzumací ovesných vloček nechat uplynout hodinu: třísloviny obsažené v kávě a čaji rovněž brání vstřebávání železa.
- Vhodnou kombinací jsou ovesné vločky a ovoce bohaté na vitamin C nebo sklenice pomerančové, rybízové nebo rakytníkové šťávy: vitamin C zvyšuje vstřebávání železa z rostlinných zdrojů.
- Chcete-li si připravit müsli, vyberte si čistý oves a přidejte ořechy a ovoce podle své chuti. Oproti hotovým müsli směsím se vyhnete přidaným cukrům a aditivům a budete přesně vědět, co vaše müsli obsahuje.
Kdo by se měl vyhnout ovesným vločkám
Lidé s celiakií ( nesnášenlivostí lepku ) by se měli ovesným vločkám vyhýbat nebo si vybírat výrobky označené jako „bezlepkové“. Je to proto, že v závislosti na definici je oves považován za nízkolepkový nebo dokonce bezlepkový, ale při zpracování (např. pomocí stejných strojů) se oves často dostává do kontaktu s jinými obilovinami obsahujícími lepek.
Lidé, kteří netrpí celiakií, ale jsou citliví na lepek, oves obvykle dobře snášejí.
Vařte správně, hledejte označení bio
Ovesné vločky jsou cenným produktem, který obsahuje mnoho prospěšných složek. Pokud jinak dodržujete vyváženou stravu a rozumně doplňujete potraviny, může být každodenní konzumace ovsa velmi prospěšná. Abyste z jeho pozitivních účinků vytěžili co nejvíce, dbejte na jeho správnou přípravu.
Vyplatí se vybírat ovesné vločky v bio kvalitě, protože: Ve studii z roku 2022 zjistila společnost Öko-Test v některých výrobcích zbytky pesticidů, plísní a minerálních olejů. Až na několik výjimek byly bio ovesné vločky shledány lepšími než konvenční výrobky. Bio ovesné vločky lze koupit na trzích s biopotravinami i v mnoha supermarketech.