Díky vysokému obsahu kolagenu nápoj posiluje chrupavky a klouby.
Smoothie jsou dobrou volbou pro praktickou konzumaci ovoce, zeleniny, bílkovin a dalších důležitých živin , protože v jednom pokrmu můžete zkombinovat mnoho ingrediencí, hydratovat tělo a získat dostatek energie, kterou můžete využít po celý den.
Kromě toho v závislosti na vašich osobních chutích nebo výživových cílech existují různé druhy smoothies, které lze dokonale přizpůsobit vaší denní rutině a které se obvykle konzumují brzy ráno, abyste mohli využít všech jejich výhod po celý den.
Podle Ministerstva zemědělství a rozvoje venkova (SADER) , je jedním z nejvýživnějších smoothie pro seniory ovesné smoothie s mandlemi a citrusy, které poskytuje řadu výhod proti nemocem běžným v dospělosti, jako jsou zažívací problémy, kontrola cholesterolu a posilování kostí.
Recept na smoothie z ovsa, mandlí a skořice
Toto smoothie je ideální pro boj s běžnými onemocněními u starších lidí.
Stejně jako většinu smoothies se doporučuje konzumovat ho během snídaně, abyste z jeho živin mohli těžit po celý den.
Složení:
- ½ šálku ovesných vloček
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1 šálek pomerančové šťávy
- 1 šálek ananasové šťávy
- 5 mandlí
- 2 lžíce medu
- ½ šálku kolagenového prášku
Příprava krok za krokem:
Krok 1: aby byly ovesné vločky lépe stravitelné, doporučujeme je předem uvařit ve vodě dohladka.
Krok 2: ovesné vločky nasypte do mixéru, nejlépe s přidáním vody, ve které se vařily, aby se využily živiny.
Krok 3: přidejte mletou skořici spolu s pomerančovou a ananasovou šťávou a poprvé prošlehejte, aby se chutě ingrediencí zkoncentrovaly.
Krok 4: do mixéru přidejte mandle a med a opět šlehejte do hladka, pokud dáváte přednost tekutějšímu nápoji, můžete přidat vodu.
Po provedení kroku 4 můžete nápoj podávat a vychutnávat si jeho chuť a mnoho zdraví prospěšných látek po celý den.
Přínosy ingrediencí pro smoothie
Mandle, stejně jako vlašské ořechy, patří do skupiny ořechů.
Podle informací v článku „Oves, královna obilovin“, který zveřejnil časopis SADER, je oves skvělou potravinou pro diabetiky, protože má vysoký obsah zinku a komplexních sacharidů, které pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi a metabolismus inzulinu.
Pomáhá také regulovat metabolismus a hladinu cholesterolu a z hlediska krásy posiluje nehty, omezuje vypadávání vlasů a revitalizuje pokožku.
V dalším článku SADER „Poznáváme ořechy“ se píše, že mandle jsou bohaté na zdravé tuky, bílkoviny a vlákninu. Obsahují také vitamin E a hořčík, které jsou prospěšné pro zdraví kardiovaskulárního systému a mozku. Stejně jako vlašské ořechy obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro zdraví srdce a mozku.
Co se týče citrusových plodů, v článku „Konzumujte pomeranče v sezóně“, který zveřejnila Federální agentura pro ochranu spotřebitele (Profeco), se uvádí, že pití pomerančové šťávy je vynikajícím zdrojem vitaminu C, vlákniny a také draslíku, hořčíku, fosforu a v menší míře i vápníku.
Kromě toho konzumace tohoto ovoce pomáhá normalizovat vysokou hladinu cholesterolu v krvi díky přítomnosti pektinu (rozpustné vlákniny) a posiluje obranyschopnost organismu, protože zabraňuje infekčním procesům virového nebo bakteriálního původu a bojuje proti nim.
Pokud jde o ananasovou šťávu, SADER uvádí, že podporuje imunitní systém, posiluje kosti a zmírňuje příznaky nachlazení. Ananas navíc obsahuje enzym bromelain, který má proteolytický účinek, to znamená, že zlepšuje vstřebávání aminokyselin.