Káva už dávno není jen nápoj s mlékem a případně cukrem. Seznam přísad do ní se stále rozšiřuje. V poslední době si získává oblibu káva na řecký způsob se sezamovou pastou. Není divu, protože je chutná a užitečná.
Jak zlepšit chuť kávy, ale zároveň nepoužívat cukr ani mléko? Nápadů na toto téma existuje poměrně dost. Jeden z nich pochází z Řecka. V této zemi je oblíbená zejména káva s přídavkem tahini neboli sezamové pasty. Má nejen jedinečnou chuť, ale také mnoho prospěšných vlastností.
Co je to pasta
Tahini pasta, kterou lze přidávat do kávy, je velmi známá v kuchyni Blízkého východu. Připravuje se z ní oblíbený humus, používá se k přípravě chalvy. Můžete si koupit hotový výrobek nebo si ji připravit sami. Nic složitého – stačí pražená sezamová semínka smíchaná s olejem. Příprava kávy s tahini je ještě jednodušší. Stačí přidat lžičku tahini do kávy s mlékem a pak nápoj zamíchat, aby získal konzistenci bez hrudek.
Má hodně vlákniny
Takový nápoj má spoustu zdraví prospěšných látek. Je vynikajícím zdrojem bílkovin a zdravých tuků a také vlákniny, která má příznivý vliv na střeva. Pravidelná konzumace kávy s tahini pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, zlepšuje paměť a koncentraci a pomáhá kontrolovat hmotnost. Má také protistárnoucí a protizánětlivé účinky.
Jak to dělají Řekové
Sezamová pasta má bohatou chuť, proto její množství volte podle svých preferencí. A jak se z ní připravuje káva? Následujte řecký příklad. Nasypte jemně namletou kávu do konvice, přidejte vodu a zamíchejte. Kávu uvařte. Do šálku dejte správné množství tahini a postupně přilévejte kávu za stálého míchání. Když se tahini rozpustí, je řecká káva s tahini hotová. Má oříškovou příchuť. Cukr není vůbec potřeba.