Vyvážená strava může prodloužit délku vašeho života a zpomalit proces stárnutí. Jablka a banány jsou přitom obzvláště důležité. Existují různé strategie pro prodloužení dlouhověkosti a zdravé stárnutí. Geny nejsou jediným faktorem, který hraje roli: proces stárnutí může ovlivnit i individuální životní styl. Kromě dostatečné fyzické aktivity je důležitá zejména zdravá strava. Existují určité potraviny, například různé druhy ovoce, které mohou snížit riziko vzniku demence. Jablka a banány mají pozitivní vliv i na onemocnění, která jsou častější zejména ve vyšším věku.
Zdravé stárnutí díky ovoci: doporučený počet jablek a banánů týdně.
Jablka jsou nejen chutná, ale také bohatá na vitaminy, jako jsou vitaminy A, B1, B2 a C. Snědením jednoho jablka o hmotnosti asi 200 gramů lze naplnit téměř třetinu denní potřeby vitaminu C. Doporučuje se dávat přednost místním odrůdám jablek, protože mají obzvláště vysoký obsah vitaminu C. Kromě vitaminů obsahuje ovoce také důležité minerální látky, jako je železo, hořčík, draslík a fosfor. Slupka jablek obsahuje také velké množství pektinu. Tato rozpustná vláknina přispívá k delšímu pocitu sytosti. Jak však ukazuje studie, nemusíte jíst jablko denně, abyste využili všech výhod jablek.
Zdravé stárnutí: deset tipů, které vám pomohou zůstat mladí a fit
Ve studii publikované v časopise Frontiers in Nutrition sledovali vědci z nemocnice Yangtze v čínském Jinzhou po dobu deseti let téměř 2 200 lidí středního věku s vysokou hladinou cholesterolu. Zjistili, že účastníci, kteří jedli tři až čtyři jablka týdně, měli o 39 % nižší riziko úmrtí než ti, kteří jablka jedli jen zřídka. Přesněji řečeno, čtyři jablka týdně snižovala riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění přibližně o 40 procent. Podle studie může taková konzumace prodloužit život. V kombinaci s jiným druhem ovoce se riziko snižuje ještě více.
Prodlužte si život ovocem: jezte několikrát týdně jablka a banány.
Podle studie mají banány stejné zdravotní účinky jako jablka. Mohou snížit riziko předčasného úmrtí téměř o 30 %. V kombinaci jsou však tyto dva druhy ovoce jednoduše bezkonkurenční. Vědci zjistili, že konzumace jablek a banánů třikrát až čtyřikrát týdně snižuje pravděpodobnost předčasného úmrtí téměř o polovinu.