Myslíme si, že bez alespoň jednoho šálku kávy nemůžeme žít, že nedokážeme čelit celému dni. Ve skutečnosti si často pleteme zvyk s nutností, jednáme čistě automaticky a zapomínáme na své touhy. Kromě chuťových vjemů a chvil společenského vyžití může káva, pokud je konzumována s mírou, přinášet i zdraví prospěšné účinky. Třicet dní bez kávy však může být novou a zajímavou výzvou, jak se její konzumace vzdát nebo ji dokonce omezit. Zde se dozvíte, co se změní po fyzické i psychické stránce.
Co se stane s tělem a myslí, když se obejdeme bez kofeinu?
Začněme etymologií: ze slova „ káva“ pochází slovo „kofein“, což je název přírodní látky ze skupiny alkaloidů, která stimuluje centrální nervový systém a nachází se v kávě i v čaji a kakau. Nadměrná konzumace kofeinu může způsobit řadu negativních účinků, jako je nespavost nebo potíže se spánkem, úzkost, podrážděnost a v některých případech i tachykardie. Může dráždit žaludek a způsobovat pálení žáhy nebo gastroezofageální reflux. Účinky po několika dnech bez kávy jsou okamžité a nečekané, zejména pokud jste ji v předchozím období „zneužívali“.
Spíte lépe?
Prvním přínosem je spánek, který je klidnější a hlubší. Noc se stává rovnoměrnější a postupně mizí náhlá (a nesmyslná) probuzení během noci. Vzdání se kávy navíc pomáhá snižovat úzkost a nervozitu, což u mnoha lidí vede k větší emoční stabilitě. Nadměrná konzumace kávy, jak jsme si již ukázali, může dráždit trávicí systém a přispívat k poruchám, jako je pálení žáhy a záněty střev. Vzdáme-li se kávy, můžeme zaznamenat zlepšení trávení a menší nadýmání břicha.
Pomalu (nebo se kávy dokonce vzdejte)
Stejně jako u každé větší změny je důležité postupovat po malých krůčcích a nedělat ukvapená rozhodnutí. Kofein je návykový, a abyste se vyhnuli fyzickým a emocionálním potížím, měli byste jeho příjem snižovat postupně. Pijákům kávy lze doporučit, aby se pokusili omezit příjem kávy tím, že začnou s mentálním cvičením, které jsem zmínil dříve. Promluvte si sami se sebou a zeptejte se sami sebe, zda tu kávu opravdu potřebujete. Vzdát se horkého šálku ráno při čtení novin nebo odpoledne, třeba v doprovodu malé tabulky čokolády, může být obtížné. Nenuťte se tedy, dejte si šanci naslouchat svým potřebám a respektujte je.
Méně kávy uklidňuje nervy….. Nebo vás uklidňuje?
Po prvních 7 dnech může být vaše nálada nestálá a energie nízká. Můžete pociťovat bolesti hlavy, podrážděnost a únavu. Nepropadejte panice, je to normální. Vaše tělo si musí postupně zvyknout na novou rutinu. Pokud se vám podaří v této výzvě vytrvat a vydržet 30 dní bez kávy, okamžitě zaznamenáte její přínos. Hladina vaší energie se opět zvýší přirozeně, bez použití jakýchkoli pomůcek.
Káva totiž „odvodňuje“.
Kofein má také diuretický účinek, který podporuje ztrátu tekutin. Proto bez kávy bude tělo lépe zpracovávat vodu, což podpoří lepší hydrataci a zdravou pokožku. Tělo bude také lépe vstřebávat důležité minerály, jako je vápník, železo a hořčík, což podpoří silnější kosti a lepší celkové zdraví.
Jaké jsou nejlepší alternativy kávy?
’30 dní bez kávy‘: věta, kterou mnoho lidí nechce ani vyslovit, děsí je už jen pomyšlení na to, že by se měli vzdát této látky, která vás zachraňuje před nejdelšími a nejvyčerpávajícími dny. Pravdou je, že to není káva jako taková, čím jsme posedlí, ale drobné rituály, které jsme si kolem ní vytvořili a kterých se nyní nemůžeme zbavit.
≪Začít den bez šálku kávy? Nemožné≫,“ říká mi vždycky jedna z mých kamarádek, která ráno s nikým nemluví, aniž by předtím požila svou dávku kofeinu. Nicméně 30 dní bez kávy může být příležitostí k objevení příjemných a rozhodně zdravějších (pro tělo i mysl) alternativ.
Místo toho se můžeme obrátit k čaji v mnoha jeho variantách. Díky svým antioxidačním a antistresovým vlastnostem nejenže obsahuje méně kofeinu (ve vašem případě nazývaného tein), ale také se v těle uvolňuje pomaleji, takže má stále povzbuzující účinek, ale pozvolnější a dlouhodobější.
S ohledem na to je čekanka možná ideálním řešením pro pijáky kávy: lze ji vařit v kávovaru (při zachování rituálu), neobsahuje kofein ani tein, má mírně nahořklou chuť velmi podobnou kávě a je bohatá na inulin, přírodní probiotikum, které napomáhá trávení a stabilizuje hladinu cukru v krvi.
Podobně zrnková káva (např. klasická Eko) je další kávou, která není kávou, ale je jí podobná. Dobře se hodí k mléčným nebo zeleninovým nápojům, nezpůsobuje nadýmání břicha a díky vysokému obsahu vlákniny má velkou sytící schopnost.