Při pokusu o otevření konzervy selhala nejedna sklenice. A nejedna majitelka nebo hostitelka upadla, když zápasila s přicucnutým víčkem. Shrňme si metody, které zajišťují bezpečnost obou soutěžících.
Dobře přicucnutá sklenice
Pasterace je proces uzavření konzervovaných potravin ve sklenici pomocí vrstvy horkého vzduchu. Ten při ochlazování zmenšuje svůj objem. Pokud je sklenice opravdu dobře utěsněná, přístup dalšího vzduchu je znemožněn a uvnitř se vytvoří podtlak, který dále přitáhne víčko, čímž se vše stane vzduchotěsným.
Při vaření konzervovaných potravin tedy máme nejčastěji k dispozici dobře těsnící sklenici, kterou poznáme podle konkávního, necvakajícího středu. Hrdost však končí, když je musíme otevřít. Tehdy začíná boj. Jak se tohoto problému zbavit?
Způsoby odšroubování plechovek
První metodou, ke které se uchýlíme, když máme co do činění s nepoddajnou sklenicí, je vlhký hadřík. Ten má zvýšit tření mezi sklenicí a vaší rukou, což pomůže pevně uchopit a dobře odšroubovat víčko. Speciální gumové rukojeti nebo ještě lépe speciální kleště mohou poskytnout dodatečnou oporu, která dále prodlouží naši páku a umožní nám použít menší sílu.
To vše však nemusí vždy pomoci. Každý, kdo v takové situaci sáhne po nástroji na zvedání víček, nejedná nejmoudřeji. Zvláště nesmyslné je používat k tomuto účelu stolní nůž – hrozí jeho poškození. Rukojeť čajové lžičky a další podobné nástroje jsou však ještě nebezpečnější. Mohou vést k poškození okraje sklenice a někdy i k vniknutí skleněných částic do jídla.
Jak odšroubovat sklenice.
Někteří tvrdí, že mnohem lepší, protože měkčí metodou, která poskytuje extra silnou páku, je otvírák na lahve. To je skutečně pravda, ale tato metoda má i své nevýhody. Zpravidla při ní dochází k poškození víčka. To nemusí být na první pohled patrné, ale pro další várku okurek se takové víčko hodí jen stěží.
Co tedy dělat? Nejlepším způsobem je bojovat s fyzikou fyzikou. Kovové víčko na skleněné sklenici se zahřeje mnohem rychleji než skleněná sklenice. Proto se vyplatí dát víčko pod horkou vodu. Pokud ta v kohoutku není dostatečně teplá, můžete sklenici ponořit i dnem vzhůru do horké vody v hrnci. Vlivem tepla se víčko roztáhne – stejně jako se zmenšil objem vzduchu uvnitř) a povolí. Pak můžeme sklenici snadno otevřít, aniž bychom poškodili víčko – nebo lidi. Samozřejmě za předpokladu, že si dáme pozor, abychom se nepopálili.