Velmi jednoduchý způsob: vědci přišli na to, jak výrazně zlepšit chuť kávy.

by Martin Černý

Chuť uvařené kávy může být mnohem lepší, pokud uděláte to, co doporučují vědci.

Nová studie ukazuje, že přidání vody do kávových zrn před mletím může výrazně zlepšit chuť připravované kávy, protože zabrání problémům způsobeným statickou elektřinou.

Při mletí kávových zrn vzniká tření, protože částice se srážejí, třou se o sebe a rozpadají se. Tento proces způsobuje, že mletá káva vytváří náboj, který pak produkuje statickou elektřinu.

Nabité částice kávy se k sobě lepí a vytvářejí shluky, které mohou ucpat mlýnky na kávu. Tyto shluky ztěžují dosažení rovnoměrného mletí, což vede k nerovnoměrné přípravě a méně chutné kávě.

Vědci zkoumali vliv hromadění statické elektřiny na proces vaření a našli jednoduché řešení, jak tomuto efektu zabránit. Stačí, když před mletím přidáte do kávových zrn trochu vody.

Podle vědců voda snižuje statickou elektřinu, zabraňuje shlukování a zajišťuje hladší mletí, což v konečném důsledku zlepšuje kvalitu a chuť uvařené kávy.

Statická elektřina vzniká při nerovnováze drobných elektrických nábojů na povrchu předmětu. Vše, co vidíme kolem sebe, se skládá z atomů, které obsahují elektrony. Ty nesou záporný náboj a mohou přecházet z jednoho předmětu na druhý. Se statickou elektřinou se proto často setkáváme v každodenním životě. Statická elektřina se častěji vyskytuje v suchém vzduchu, protože vlhkost vzduchu pomáhá zastavit hromadění nábojů. Proto se častěji vyskytuje v zimě, kdy je vzduch sušší.

Autoři studie se zabývali vlivem vlhkosti na mletí kávy. A za tímto účelem studovali kávová zrna různého původu s různým stupněm pražení a vlhkostí. Studie zjistila, že sušší pražená kávová zrna jsou náchylnější ke statické elektřině než zrna vlhčí.

Vědci zjistili, že přidání asi 20 mikrolitrů vody na gram kávy, což je asi půl mililitru na jednu dávku espressa, výrazně zlepšuje chuť uvařené kávy. .

Podle vědců stačí kávová zrna před mletím pokropit vodou. Tímto způsobem se stane rovnoměrnější a nevzniknou hrudky. Tato konzistence zlepšuje proces vaření kávy a umožňuje rovnoměrnější průtok vody kávovými zrny.

Káva může zabránit riziku vzniku demence. Lidé trpící srdečními chorobami se kofeinu raději vyhýbají, protože převládá názor, že je škodlivý. Nedávná studie však ukázala, že může být nejen neškodný, ale také způsobem, jak chránit před kognitivními poruchami.

Vědci objevili oblast mozku, která může být klíčem k dlouhověkosti. V této oblasti mozku způsobuje stárnutí významné změny v mnoha typech buněk.

You may also like

Leave a Comment